Menü Bezárás

Fergeteges látványt nyújt a sós karamelles kókuszkeksz

Az aprósütemények közül különösen is látványosak azok, amelyeket valamilyen töltelék tesz különlegessé, és nagyon is igaz ez az alábbi sós karamelles kókuszkekszre is. A lenti recept 18 darab sütire szól.

(Forrás: pixabay.com / Efraimstochter)

Hozzávalók:

• 55 gramm szeletelt mandula
• 170 gramm édes kókuszpehely, több részletben
• 190 gramm finomliszt
• Fél teáskanál só
• 8 evőkanál szoba-hőmérsékletű vaj
• 100 gramm cukor
• Fél teáskanál vanília kivonat
• 1 nagy tojás
• 115 gramm karamella
• 3 evőkanál tejszín
• Sópehely a díszítéshez
• Csokis ganázs (vagy csokiszósz), ugyancsak a díszítéshez

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd béleljünk egy tepsit sütőpapírral.
2. Helyezzük a tepsire a szeletelt mandulát, valamint 85 gramm kókuszpelyhet, és pirítsuk ezeket negyed órán át.
3. Ha kész, vegyük ki, és növeljük a hőmérsékletet 180 fokra, illetve béleljünk ki ez alkalommal két tepsit sütőpapírral.
4. Egy robotgéppel dolgozzuk össze a kókuszt és a pirított mandula felét, majd adjuk hozzá a lisztet és a sót, s dolgozzuk el azokkal együtt is.
5. Egy közepes tálban keverjük össze a vajat, cukrot és vaníliát, és egy kézi mixerrel dolgozzuk egybe. Adjuk hozzá a tojást is, és keverjük el.
6. Forgassuk bele a tojásos masszába a lisztes keveréket, és keverjük el addig, amíg nem marad benne száraz csomó.
7. Osszuk a tésztát 18 egyforma részre, formázzunk belőlük golyókat, és tegyünk ezekből 9-9 darabot egy tepsire.
8. Minden kis golyó közepére formázzunk egy kis mélyedést, és hűtsük őket 30 percig.
9. Egy kis tálban keverjük össze a megmaradt mandulát a megmaradt kókusszal. Ebben forgassuk meg a lehűlt golyócskákat.
10. Süssük a sütiket 12 percig, majd hagyjuk egészen lehűlni.
11. Alacsony hőfokon egy kis lábasban keverjük össze a karammellákat és a tejszínt, majd folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a karamellákat, s ezután vegyük le a lábast.
12. Minden süti közepébe töltsünk a karamellből, végezetül pedig díszítsük a sütiket csokiszósszal és egy kevés sópehellyel.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek