Menü Bezárás

Mákos-málnalekváros linzerek az ünnepekre

A téli időszak és a karácsonyi ünnepek egyik legkedveltebb süteményei a linzerek, amelyeket igazán a különleges lekvárok tesznek utánozhatatlanná. Alább egy mákos-málnalekváros változat receptje olvasható azoknak, akik szakítanának is picit a hagyományokkal, de ragaszkodnának is azokhoz valamelyest.

(Forrás: pixabay.com / lstrassman)

Hozzávalók (14 darabhoz):

A lekvárhoz

• 1 csésze (125 gramm) málna
• Fél csésze (100 gramm) cukor
• 1 evőkanál citromlé

A sütikhez

• 1 csésze (125 gramm) finomliszt + egy kevés a lisztezéshez
• 1 csésze mandulaliszt
• 8 evőkanál + 2 evőkanál vaj, külön
• Fél csésze (100 gramm) cukor
• 1 csipet só
• Fél teáskanál reszelt citromhéj
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 3 evőkanál mák
• 1 nagy tojás

Elkészítés:

1. Először készítsük el a málnalekvárt – ehhez egy közepes méretű lábasban közepes hőfokon főzzük össze a málnát, citromlét és cukrot nagyjából 10 percig, folyamatos kevergetés mellett. Ha már sűrű állagú a lekvár, vegyük le a tűzről, hagyjuk lehűlni, majd tegyük 2 órára a hűtőbe.
2. A linzerek elkészítéséhez egy közepes méretű tálban keverjük össze a finomlisztet és a mandulalisztet, majd tegyük ezt picit félre.
3. Egy nagy tálban keverjük habos állagúra a vajat, cukrot, sót, citromhéjat és a vanília kivonatot egy kézi mixerrel. Adjuk hozzá a mákot, és keverjük a mixerrel újabb egy percig, majd tegyük hozzá a tojást, és azt is keverjük mintegy 2 percig.
4. Forgassuk össze a két tál tartalmát óvatosan, majd a tésztát egy fóliába tekerve tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, illetve béleljünk egy tepsit sütőpapírral.
6. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centiméter vastagságúra, majd vágjunk ki belőle 38 darab kb. 6,3 centiméteres kört. A körök felének közepéből szaggassunk ki egy 1,25 centiméteres kis kört, majd tegyük mindet a tepsire.
7. Süssük a sütiket kb. 12 percig, ami alatt aranybarnává válik a szélük. Hagyjuk őket kissé lehűlni.
8. A végső lépésként állítsuk össze a sütemények alját és tetejét úgy, hogy közé 1 teáskanál málnalekvárt kanalazunk.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek