Menü Bezárás

Konfetti-fánk szülinapra, szilveszterre

Ez a vidám konfetti-fánk tökéletes lehet például szülinapokra, szilveszterre, esetleg gyerekzsúrokra is – de azzal azért jobb vigyázni, hogy ne készítsük túl gyakran, hiszen valódi kalóriabomba!

(Forrás: pixabay.com / Wokandapix)
(Forrás: pixabay.com / Wokandapix)

Hozzávalók (16 karikához):

  • 230 g (nem sós) vaj felkockázva

  • 1 ¼ csésze víz

  • 1 ¼ csésze tej

  • ¼ csésze cukor

  • 1 teáskanál só

  • 1 csésze finomliszt

  • ½ csésze teljes kiőrlésű liszt

  • 2 teáskanál sütőpor

  • 5 nagy tojás

  • 2 evőkanál vaníliakivonat (2 részre osztva)

  • ⅓ csésze színes sütidekor + még egy kevés a tetejére

  • 8 csésze olaj a sütéshez

A tetejére:

  • 4 csésze porcukor

  • 4 evőkanál tej

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 3 evőkanál krémsajt

Elkészítés:

  1. Keverjük össze közepes láng felett egy nagy lábasban a vajat, vizet, tejet, cukrot és sót, majd keverjük, amíg a vaj elolvad, és a massza gőzölögni kezd – vagyis kb. 5 percig. Aztán gyorsan keverjük el benne a liszteket, a sütőport és a meleg tejet is, s folyamatos kevergetés mellett melegítsük további 5 percig. Ezután vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk lehűlni.

  2. Amikor a tészta már langyos, keverjük bele egyesével-kettesével a tojásokat, és végül a színes sütidekort és vanília kivonatot is.

  3. Az egészet kanalazzuk egy habzsákba, majd formáljunk belőle karikákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, s tegyük őket kb. 20 percre a fagyasztóba.

  4. Ezalatt készítsük el a mázat – ehhez egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, a tejet, a vanília kivonatot és a krémsajtot. Tegyük félre egyelőre.

  5. Egy nagy lábasban melegítsünk kb. 180 fokra olajat, majd süssük ebben – időközben megforgatva – 4-5 percig a karikákat.

  6. Amíg még nem hűltek ki, mártsuk az egyik oldalukat a mázba, majd pedig szórjuk meg sütidekorral.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek