Hirdetés

Szilvás clafoutis

Noha a klasszikus clafoutis cseresznyével készül, a szilvás változat éppolyan látványos, és hasonlóan ízletes is lehet, még ha egészen más ízvilágot képvisel is.

Szilvás clafoutis
Fotó: Diós Anita

Hozzávalók:

  • 10-15 db szilva kimagozva és kettészedve
  • 2 evőkanál (30 g) olvasztott vaj, esetleg olaj
  • 4 közepes méretű tojás
  • 1 csésze (240 ml) tej
  • 3/4 csésze (100 g) liszt
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/2 csésze (100 g) cukor
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • Porcukor
Szilvás clafoutis
Fotó: Diós Anita

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Vajazzunk ki egy kb. 26 centiméteres, kör alakú piteformát, szórjunk nagyjából 2 evőkanál cukrot az aljára, majd a forma mozgatásával próbáljuk azt minél egyenletesebben eloszlatni a kivajazott felületen.
  3. A kimagozott és kettészedett szilvákat helyezzük szép sorban körökbe.
  4. Egy tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral és a sóval, és adjuk hozzá a lisztet, végezetül pedig a tejet is. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl a tojást eközben.
  5. Adjuk a keverékhez a vaníliakivonatot és az olvasztott vajat.
  6. A folyékony, palacsintatészta szerű masszát óvatosan töltsük a szilvák tetejére a piteformába, majd süssük az egészet 40-45 percig. Ha kész, a teteje szép aranybarna lesz.
  7. Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!
Hirdetés