Hirdetés

Almás leveles sütemény

A hajtogatott/leveles tészta egészen különleges állaga és az almás feltét egyszerű eleganciája varázsolja olyan remek desszertté ezt a süteményt. Ha már unjuk a krémes-habos sütiket, és valami sokkal visszafogottabbat, de egyben valami igazán finomat szeretnénk enni, éppen ezért nagyszerű választás lehet az almás leveles sütemény. Igaz, nem a leggyorsabb süti…

Almás süti

Hozzávalók (kb. 6 darabhoz)

A tésztához:

  • 1 és 1/4 csésze (157 g) finomliszt
  • ½ csésze + 3 evőkanál (157 g) apró kockára vágott vaj (hidegen)
  • 1/2 teáskanál (3 g) só
  • 1/3 csésze (80 ml) jéghideg víz

Az almás feltéthez

  • 3 evőkanál (45 g) cukor
  • 1 teáskanál (3 g) fahéj
  • 1 kis tojás (felverve)
  • 1 közepes alma vékony szeletekre vágva

Elkészítés:

  1. Először lássunk neki a tésztának. Ehhez egy nagy tálba szűrjük bele a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk el kissé. Ezután adjuk hozzá a hideg vizet is, és keverjük össze – ügyelve arra, hogy ne essünk túlzásba a keveréssel. Ha már nagyjából összeállt a tészta, csomagoljuk celofánba, és tegyük a fagyasztóba 20 percre.
  2. Egy kissé belisztezett felületek nyújtsuk a tésztát kb. háromszorosára, hogy egy kb. 15 x 45 centiméteres négyzetet kapjunk. Ezután az egyik végét a videón látható módon hajtsuk a feléig, majd tegyünk így a másik felével is. Fordítsuk meg, és ismételjük a nyújtást és hajtogatást 4-6 alkalommal. Ha idő közben ragacsossá válik a tészta, csomagoljuk vissza, és hűtsük újabb 30 percig.
  3. Az utolsó hajtogatás után tegyük vissza a fagyasztóba a tésztát 30 percig, vagy akár több órára.
  4. Az almás feltét elkészítéséhez szeleteljük vékony szeletekre az almát.
  5. Melegítsük elő 200 fokra a sütőt.
  6. Egy kis tálban keverjük össze a cukrot és fahéjat.
  7. Egy lisztezett felületen nyújtsuk ki a fagyasztóból elővett tésztát kb. 30×45 centiméteres téglalappá, és vágjuk 6 kisebb részre. A 6 lapocskát aztán helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  8. Egy villával szurkáljuk meg a tésztát, majd kenjük le egy felvert tojással.
  9. Tegyünk rá a fahéjas cukorból, majd helyezzük rá az almaszeleteket – ezután újabb adag fahéjas cukor következhet.
  10. Süssük 20-25 percig, amíg aranybarna lesz.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!
Hirdetés