A tavasszal együtt érkezik az igen sokoldalúan felhasználható, de lényegében mindenhogyan finom eper szezonja is. Egészen különleges és ínycsiklandó felhasználása az epernek az is, ha ezt a látványos svájci epres piskótatekercset állítjuk össze.
Hozzávalók (10-13 adaghoz):
A „piskótához”
- 3/4 csésze (95 g) finomliszt
- 1 teáskanál (4 g) sütőpor
- ½ teáskanál (2 g) só
- 4 tojás
- 3/4 csésze (150 g) cukor
- 1 teáskanál (5 g) vaníliakivonat
- 2 evőkanál (28 g) növényi olaj
Az epres töltelékhez
- 300 g apróra vágott eper
- ¼ csésze (50 g) cukor
- 1 evőkanál (15 ml) víz
A krémsajtos töltelékhez:
- 250 g szoba-hőmérsékletű krémsajt
- 1 csésze (240 g) tejszín
- 1/2 csésze (60 g) porcukor
- 1 teáskanál (5 g) vaníliakivonat
+ Porcukor a tetejére
Elkészítés:
- Először készítsük el az epres tölteléket. Ehhez egy kis lábasba időnként megkevergetve hozzuk forrásba az epret, cukrot és vizet. Ha már picit forrni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot, és tartsuk így 15-20 percig, majd vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk hűlni.
- Ezután a „piskótának” is nekiláthatunk. Ehhez melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy 30×40 centiméteres sütőformát/tepsit, és tegyünk bele sütőpapírt.
- Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és sót. Tegyük félre.
- Egy nagy tálban robotgéppel keverjük össze a tojásokat, cukrot és vaníliakivonatot. Ezt követően alaposan keverjük el benne az olajat, majd pedig fokozatosan adjuk hozzá a lisztet.
- Az elkészült tésztát töltsük a tepsibe, majd süssük 12-15 percig. Ezután szórjunk bőven porcukrot egy tiszta konyharuhára, és borítsuk rá a tésztát. Vegyük le róla a sütőpapírt, és porcukrozzuk meg ezt az oldalát is.
- Amíg még meleg, csavarjuk fel a tésztát a konyharuha segítségével. Ezután hagyjuk kihűlni.
- Végezetül nekiláthatunk a krémsajtos töltelék elkészítésének is. Ehhez egy tálban keverjük össze a krémsajtot a porcukorral és vaníliával, egy másik tálban pedig verjük fel a tejszínt. Ezután a kettőt dolgozzuk össze.
- Ha kész, csavarjuk ki a tésztát, és egyenletesen kenjük rá a lekvárt, majd ennek tetejére helyezzük a krémsajtos tölteléket.
- Végezetül csavarjuk vissza a süteményt, és tegyük egy órára fagyasztóba tálalás előtt. Porcukorral és eperrel díszíthetjük tálaláskor.
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!