Menü Bezárás

Epres piskótatekercs

A tavasszal együtt érkezik az igen sokoldalúan felhasználható, de lényegében mindenhogyan finom eper szezonja is. Egészen különleges és ínycsiklandó felhasználása az epernek az is, ha ezt a látványos svájci epres piskótatekercset állítjuk össze.

Epres piskótatekercs

Hozzávalók (10-13 adaghoz):

A „piskótához”

  • 3/4 csésze (95 g) finomliszt
  • 1 teáskanál (4 g) sütőpor
  • ½ teáskanál (2 g) só
  • 4 tojás
  • 3/4 csésze (150 g) cukor
  • 1 teáskanál (5 g) vaníliakivonat
  • 2 evőkanál (28 g) növényi olaj

Az epres töltelékhez

  • 300 g apróra vágott eper
  • ¼ csésze (50 g) cukor
  • 1 evőkanál (15 ml) víz

A krémsajtos töltelékhez:

  • 250 g szoba-hőmérsékletű krémsajt
  • 1 csésze (240 g) tejszín
  • 1/2 csésze (60 g) porcukor
  • 1 teáskanál (5 g) vaníliakivonat

+ Porcukor a tetejére

Elkészítés:

  1. Először készítsük el az epres tölteléket. Ehhez egy kis lábasba időnként megkevergetve hozzuk forrásba az epret, cukrot és vizet. Ha már picit forrni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot, és tartsuk így 15-20 percig, majd vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk hűlni.
  2. Ezután a „piskótának” is nekiláthatunk. Ehhez melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy 30×40 centiméteres sütőformát/tepsit, és tegyünk bele sütőpapírt.
  3. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és sót. Tegyük félre.
  4. Egy nagy tálban robotgéppel keverjük össze a tojásokat, cukrot és vaníliakivonatot. Ezt követően alaposan keverjük el benne az olajat, majd pedig fokozatosan adjuk hozzá a lisztet.
  5. Az elkészült tésztát töltsük a tepsibe, majd süssük 12-15 percig. Ezután szórjunk bőven porcukrot egy tiszta konyharuhára, és borítsuk rá a tésztát. Vegyük le róla a sütőpapírt, és porcukrozzuk meg ezt az oldalát is.
  6. Amíg még meleg, csavarjuk fel a tésztát a konyharuha segítségével. Ezután hagyjuk kihűlni.
  7. Végezetül nekiláthatunk a krémsajtos töltelék elkészítésének is. Ehhez egy tálban keverjük össze a krémsajtot a porcukorral és vaníliával, egy másik tálban pedig verjük fel a tejszínt. Ezután a kettőt dolgozzuk össze.
  8. Ha kész, csavarjuk ki a tésztát, és egyenletesen kenjük rá a lekvárt, majd ennek tetejére helyezzük a krémsajtos tölteléket.
  9. Végezetül csavarjuk vissza a süteményt, és tegyük egy órára fagyasztóba tálalás előtt. Porcukorral és eperrel díszíthetjük tálaláskor.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek