Menü Bezárás

Mesebeli mézeskalács házikók

A karácsonyhoz sokak számára szervesen kapcsolódik a mézeskalács, ahogyan a mézeskalács házikók is. Bár mézes sütemények már az ókori Rómában is készültek, az első valódi mézeskalácsot a feltételezések szerint a 11. században sütötték Európában, és a Közel-Keletről terjedt el, ahol a keresztes lovagok a fűszeres-mézes finomság elkészítésével megismerkedtek.

Mézeskalács házikó

Már a középkorban megjelentek az első, mintával díszített mézeskalácsok is, és a 15.-16. században magát a tésztát is kezdték valamilyen mintájúra szaggatni. Elsőre talán a mézeskalács emberkék juthatnak eszünkbe, de később a szív alakú erdélyi mézeskalácsok is igen híresek lettek, és népszerű vásári portékák napjainkban is. Elsőként I. Erzsébet angol királynő készíttetett – legalábbis dokumentáltan – embereket mintázó mézeskalácsot: az udvarába látogató fontos személyiségek másait formáztatta meg.

Idővel a mézeskalácssütésből karácsonyi hagyomány lett, máig sokan készítenek figurákat, házikókat. Mi pedig összegyűjtöttünk néhány igazán szépet utóbbiak közül!

Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó
Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó Mézeskalács házikó

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek