Hirdetés

Csokis-sóskaramelles torta

Ezzel az egészen különleges ízvilágú tortával biztos, hogy kivívjuk majd mások figyelmét, és bizonyára akadnak, akik azonnal a rajongójává válnak. Bár nem biztos, hogy mindenki díjazza a torta ízeinek picikét szokatlan összhangját, az ínyenceknek mindenképpen érdemes lehet kipróbálni.

Csokis-karamelles torta

Hozzávalók:

A mandulás-csokis tésztához:

  • 1 1/4 csésze (160 g) liszt
  • 1/4 csésze (30 g) darált mandula
  • 1/4 csésze (30 g) cukrozatlan kakaópor
  • 1/4 csésze (50 g) cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 110 g sózatlan vaj, apró kockákra vágva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál nagyon hideg víz

Karamell:

  • 1 1/2 csésze (300 g) cukor
  • 1/2 csésze (100 g) víz
  • 1/2 csésze (120 g) tejszín
  • 5 evőkanál (70 g) sózatlan vaj
  • 1 teáskanál só

Csokis ganache (a tetejére):

  • 1/2 csésze (120 g) tejszín
  • 120 g apróra tört étcsoki

Elkészítés:

  • Készítsük el a „tésztát”. Ehhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a mandulát, kakaót, cukrot és sót.
  • Adjuk hozzá a vajat, és nagyjából dolgozzuk el, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és tojást is, és keverjük el. Ezt követően a vizet is keverjük el a tésztában, majd az egészet tegyük legalább 30 percig a hűtőbe.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát úgy, hogy picivel nagyobb legyen a kinyújtott tészta, mint a sütőforma. A kinyújtott tésztát tegyük a sütőformába, és a sütés előtt tegyük 30 percre a hűtőbe.
  • A hűtőből kivett tésztát szurkáljuk meg kissé egy villával, majd tegyünk rá egy sütőpapírt. A sütőpapírra pedig szárazbabot vagy rizst, esetleg pitesúlyt helyezzünk.
  • Süssük 15 percig 180 fokra előmelegített sütőben a tésztát, majd vegyük le róla a nehezéknek használt rizst/babot, és süssük tovább 10-15 percig. Mielőtt kivennénk a formából, hagyjuk hűlni.
  • Készítsük el a karamellt is: ehhez a cukrot és a vizet közepes láng fölött melegítsük, amíg karamell-színt nem kezd nyerni a cukor.
  • Ekkor vegyük le a tűzről az edényt, és adjuk a karamellhez a tejszínt.
  • Melegítsük további 1-2 percig, közben kevergessük fakanállal, amíg sima „massza” nem lesz. Ekkor vegyük le a tűztől, és adjuk hozzá a sót és cukrot, majd keverjük el újra.
  • Picit hagyjuk hűlni a karamellt, aztán töltsük a piteformába. Végül 4-5 óráig tegyük a hűtőbe az egészet.
  • Legutolsó lépésként készítsük el a tetejére a krémet. Ehhez melegítsük először a tejszínt, majd amikor forrni kezd, és öntsük rá az apróra tört csokira. Kis idő múlva keverjük simára a tejszínt és csokit.
  • Végezetül öntsük a csokis krémet a karamellrétegre, és tegyük a sütit 2-3 órára a hűtőbe. A tálaláshoz sóval meghinthetjük a tortát.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!
Hirdetés