Menü Bezárás

Elegáns és egyszerű karamelles-csokis trüffelek

A trüffelek igazán elegáns desszertek lehetnek a karácsonyi asztalon, ráadásul alább egy egészen kellemes, csokis-karamelles, és éppen egy picit sós trüffel elkészítése ismerhető meg.

Csokis karamelles trüffelek

Hozzávalók (nagyjából 25 trüffelhez):

  • 3/4 csésze (150 g) cukor
  • 1/2 csésze (120 g) tejszín
  • 200 g fekete csokoládé, kockákra törve/vágva
  • 1/2 teáskanál (3 g) só
  • 1 teáskanál (5 g) vaníliakivonat
  • 1 1/2 evőkanál (15 g) zúzott kakaóbab (elhagyható)

+ kakaópor vagy reszelt csoki, amibe az elkészült golyókat forgatjuk.

Elkészítés:

  1.  Helyezzük a cukrot egy edénybe, és folyamatos kevergetés mellett alacsony hőfokon melegítsük addig, amíg el nem olvad az összes cukor, és karamellszínűre nem válik.
  2. Vegyük le az edényt a tűzről, és adjuk a karamellhez a tejszínt – a buborékoktól pedig ne ijedjünk meg.
  3. Ezután melegítsük újabb 1-2 percig, amíg selymes állagot nem kap az egész. Ha ezzel megvagyunk, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a csokit, és keverjük el egyenletesen. A kakaóbabot is ekkor keverjük bele, ha használunk.
  4. Helyezzük a keveréket egy tálba, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  5. Ha lehűlt kissé, tegyük a hűtőbe két órára, majd a masszából készítsünk kis golyókat. Ehhez egy teáskanállal nagyjából 3 centiméteres „darabokat” mérjünk ki, amelyeket kissé olajozott kézzel tökéletesíthetünk golyóbisokká.
  6. Az elkészült trüffelgolyókat forgassuk a csokireszelékbe vagy kakaóporba, majd legalább fél óráig tegyük hűtőbe a tálalás előtt.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek