Hirdetés

Édes karácsonyfák…

A karácsonyfákon megszokott díszek a világító égősorok és a színes, elegáns gömbök is. Emellett akadnak bőségesen olyan karácsonyfadíszek, amelyeket meg is lehet enni – kezdve a nálunk rendkívül népszerű szaloncukorral. Nézzük, melyek azok  díszek, amik a gyerekek mellett gyakran a felnőtteket is arra csábítják, hogy idő előtt „leszedjék” a karácsonyfát.

Cukorka

Szaloncukor

Szaloncukor

A karácsonyfát díszítő édességek közül a szaloncukor viszi a pálmát, legalábbis Magyarországon. Ami azt illeti, a társaihoz képest előnye, hogy a csomag sokáig megőrzi a szaloncukrot, amely benne rejlik, emellett a színes és dekoratív papír a szennyeződéstől is védi az édességet. A szaloncukor eredetét Franciaországban kereshetjük, ahol a 14. században jelentek meg a fondant-cukrok, Magyarországon a bevándorló cukrászmesterek hatására terjedt el az édesség a 19. században. Ma már az interneten is számtalan recept kering a házi szaloncukrok elkészítéséről is, de többek között olyan jelentős édesipari vállalatok is készítenek szaloncukrot, mint például a Milka.

Mézeskalács

Mézeskalács dísz Mézeskalács dísz Mézeskalács dísz

A mézeskalács egy másik karácsonyi „klasszikus”, amelyből számtalan karácsonyi dekoráció készülhet, így például házikók vagy más, a karácsonyi asztalra szánt „díszek” is. Emellett azonban akár a fára is akaszthatóak az angyalkákat, szarvasokat és más, karácsonyi motívumokat ábrázoló sütemények, amelyek akár színes mázzal is díszíthetőek. Emellett csodálatos illat árad a mézeskalács-sütés közepette a konyhából!

Cukorpálca

cukorpálca

A cukorpálcák főleg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában népszerűek, viszont gyakran már nem is „igazi” cukrok kerülnek a fákra, hanem különböző anyagokból (például műanyagból, papírból, fából, textilből vagy valamilyen süteményből) készült, csíkosra festett másolatok. A cukorpálcákat hagyományosan piros csíkokkal gyártották, borsmenta ízesítéssel, viszont ma már számtalan színben és ízben kaphatóak.

A cukorpálca története igen érdekes, mivel a hagyomány szerint az 1670-es években egy kölni pap egyszer  igazán megelégelte, hogy állandóan zajonganak a gyerekek az istentiszteleten, így egy helyi cukrászt arra kért, hogy készítsen cukorpálcát a zajongó fiataloknak, amivel a gyerekek elfoglalhatják magukat. És így került a képbe a karácsonyi párhuzam is, hiszen valamivel magyarázni kellett, hogy az istentiszteleten cukrokat osztogatnak, ezért a pap azt kérte a cukrászmestertől, hogy a pálca végén legyen egy kis ív is, hogy a cukorka a Jézust meglátogató pásztorok botjára emlékeztesse a gyerekeket. A cukorpálcák azért voltak fehérek, hogy ezzel Jézus bűntelen életére emlékeztessék a gyerekeket.

Továbbfejlesztett változat
Továbbfejlesztett változat…

Hogy a legenda igaz-e, az persze kérdéses, hiszen először 1987-ben említették a keresztény „párhuzammal” együtt a cukorkát, és a karácsonyfákra csak 1882 óta kerültek ezek a látványos édességek.

Azért manapság akad más is a három klasszikus karácsonyfa-díszítő édességen kívül: gumicukrokból, fagyis tölcsérekből és M&M-s cukrokból készült díszekből sincs hiány. Most következzen néhány érdekes, ehető karácsonyfa-dekoráció! 

Karácsonyfadísz süteményből
Karácsonyfadísz süteményből
Gumicukorból készült karácsonyfadísz
Gumicukorból készült karácsonyfadísz
Gumicukorból készült karácsonyfadísz
Gumicukorból készült karácsonyfadísz
Kandírozott narancsból készült karácsonyfadísz
Kandírozott narancsból készült karácsonyfadísz
Habcsók-koszorú
Habcsók-koszorú
Fagylalttölcsér színes cukorkákkal töltve
Fagylalttölcsér színes cukorkákkal töltve
Mézeskalács-dísz
Mézeskalács-dísz
Gumicukorból készült karácsonyfadísz
Gumicukorból készült karácsonyfadísz
Gumicukorból készült karácsonyfadísz
Gumicukorból készült karácsonyfadísz
Kreatív szánkó-dísz
Kreatív szánkó-dísz
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!
Hirdetés