Hirdetés

Almás-karamellás süticsoda

Ezt a kifejezetten téli hangulatot árasztó, almás-karamellás-fahéjas-mandulás süteményt akár karácsonyra is érdemes lehet elkészíteni, hiszen nagyon mutatós és különleges. A gazdag ízélmény mellett a desszert állaga is egészen érdekes, mivel a krémes karamelltől a puha almadarabokon át egészen a roppanós morzsáig rengeteg izgalmat rejteget ez a süti. 🙂 

Almás-karamellás süti

Hozzávalók, nagyjából 15 adaghoz:

Tészta:

  • 1 csésze (220 gramm) szoba-hőmérsékletű, nem sós vaj
  • 1 1/2 csésze (190 gramm) liszt
  • 1/2 csésze (100 gramm) darált mandula
  • ½ csésze (100 gramm) barna cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál fahéj

Krémsajtos keverék:

  • 500 gramm szoba-hőmérsékletű krémsajt
  • 1/2 csésze (100 gramm) cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 egész tojás
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj

Fűszeres alma:

  • 3-4 hámozott és felkockázott, közepes méretű alma
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szerecsendió

Morzsa a süti tetejére:

  • 1/2 csésze (40 gramm) zabpehely
  • 1/2 csésze (63 gramm) liszt
  • 1/2 csésze (100 gramm) őrölt mandula
  • 1/2 csésze (110 gramm) szoba-hőmérsékletű vaj
  • 1/2 csésze (100 gramm) barna cukor
  • 1/4 teáskanál fahéj

Karamellszósz:

  • 1 csésze (200 gramm) cukor
  • 1/4 csésze (60 ml) víz
  • 1/2 csésze (120 gramm) tejszín
  • 2 evőkanál (30 gramm) szoba-hőmérsékletű, nem sós vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

1. Melegítsük elő 180 Celsius-fokra a sütőt, egy kb. 23 x 33 centiméteres tepsit kenjünk ki vajjal, majd helyezzünk bele sütőpapírt.

2. Készítsük el a tésztát, egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, mandulát, cukrot, fahéjat és sót. Ehhez adjuk később a vajat.

3. Az elkészült, egységessé kevert masszát nyomkodjuk a tepsi aljára, majd 15-20 percig süssük – ha jó, akkor világos aranyszínűvé kezd válni. Ekkor kivehetjük, és kis időre tegyük félre lehűlni.

4. Mialatt a tészta sül, álljunk neki az almák megpucolásának és felkockázásának. Egy közepes tálban keverjük össze az almát a fűszerekkel és cukorral.

5. Készítsük el a krémsajtos keveréket – a tojás kivételével keverjük össze az összetevőket, majd egyesével adjuk hozzá és alaposan keverjük el a tojásokat.

6. A már megsült tésztára egyenletesen helyezzük rá a krémsajtos keveréket, erre pedig helyezzük rá a felkockázott almákat.

7. A morzsa elkészítéséhez egy nagy tálban keverjük össze a vaj kivételével az összetevőket, később ezt is adjuk hozzá. Az elkészült morzsát az almás réteg tetejére szórhatjuk.

8. 30-35 percig az egészet tegyük a sütőbe.

9. Amíg a süti sül, neki is állhatunk a karamellás szósznak. Közepes hőfokon melegítsük addig a vizet és cukrot, amíg szép barna színt nem kap a keverék. Eközben nem kell kevergetni a cukros oldatot.

10. Vegyük le a tűzről a karamellt, és adjuk hozzá a tejszínt. Ne ijedjünk meg, ha erre megjelennek a jellegzetes „buborékok” a karamellben.

11. A tejszínes keveréket helyezzük vissza a gázra, és további egy percig folyamatos kevergetés mellett (ehhez lehetőleg fából készült eszközt használjunk) melegítsük.

12. Egy perc után vegyük le újból a tűzről, és adjuk hozzá a sót, valamint a vajat. Tegyük félre addig, amíg a süti megsül.

13. Végezetül, ha a sütemény elkészült, hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, vágjuk kisebb szeletekre, majd a tálaláshoz díszítsük a karamellszósszal.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!
Hirdetés