Menü Bezárás

Snooty, a világ legidősebb fogságban élő lamantinja már 68 éves

Hivatalosan is Snooty lett a világ legidősebb fogságban élő lamantinja – az igazán intelligens, ám kissé lomha állat ugyanis betöltötte hatvannyolcadik életévét is.

Snooty, a lamantin - 63 évesen
Snooty, a lamantin – 63 évesen

Az állat 1948. július 21-én látta meg a napvilágot, és még egészen fiatalon, 11 hónaposan Floridába került az új otthonába. Itt aztán gondozói különösen figyeltek arra, hogy a lamantin ne csak egyszerűen egészséges maradjon, de jól is érezze magát, és az életkörülményei a természeteshez hasonlóak legyenek. Minden bizonnyal a figyelmes gondoskodásuknak is szerepe van abban, hogy Snooty a 68. életévét betöltve hivatalosan is a világ legidősebb fogságban élő lamantinja lett.

Sajnos ma már a természetben a lamantinok többsége a tizedik életévét sem éli meg, aminek egyrészt az algák időről-időre történő túlszaporodása az oka, de ráadásul elég sok állat pusztul el úgy, hogy hajókkal ütközik, vagy pedig a halászok hálójába akad.

Az IUCN jelenleg „sebezhető” kategóriába sorolja a lamantinokat, ami azt jelenti, hogy nem közvetlenül ugyan, de fenyegeti őket a kihalás.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek