Hirdetés

Svéd forralt bor a hűvösebb napokra

A forralt bor az egyik legnépszerűbb téli alkoholos ital, ami nem is csoda, hiszen a felhasznált fűszerek, így a fahéj és a gyömbér is javítják kis mértékben a vérkeringést, maga az ital pedig kellemesen meleg. Ha pedig szeretnénk valami izgalmasabbat elkészíteni, mint a vásárokban kapható forralt borok, íme egy kis videós recept a svéd glögg elkészítéséről!

Svéd forralt bor, vagyis glögg
Svéd forralt bor, vagyis glögg

Alapanyagok:

  • Bor
  • Citrom
  • Mazsola
  • Mandula
  • Cukor
  • Fahéj
  • Gyömbér
  • Kardamom
  • Narancs (lehetőleg nem vegyszerrel kezelt felületű, tehát bio)
  • Rum
  • Szegfűszeg

Hogyan készül?

A narancs héjának reszeljük le egy részét, valamint vágjunk le úgy 2-3 szeletet a gyümölcsből. A citromból valamivel kevesebb, 1-2 szelet is elég lesz. A mandulát kockázzuk fel, majd a kardamom magokat törjük össze kissé.

Ezt követően a vörösbor is egy lábasba kerülhet, majd melegítés közben adjuk hozzá a szeletelés után megmaradt citrom és narancs levét. Ekkor helyezzük a borba a narancs- és citromszeleteket, a fahéjrudakat, néhány szelet gyömbért, pár szem szegfűszeget, a kardamom magokat, majd ízlés szerint több-kevesebb cukrot. Ha ezzel elkészültünk, keverjük meg a bort, és adjuk hozzá a nagyjából fél-egy teáskanálnyi reszelt narancshéjat. 15 percig hagyjuk a lábast lassú tűz fölött. Ezt követően adjunk hozzá egy kevés rumot.

Közben a poharakba (vagy bögrékbe), amelyekben fogyasztani szeretnénk a forralt bort, tegyünk egy-egy adag mandulát és mazsolát. Végezetül szűrjük le az italt, és még forrón töltsük bögrékbe, amelyekbe a mazsolát és összevágott mandulát helyeztük.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!
Hirdetés