Menü Bezárás

Ezek a madarak télire nem elmennek, hanem megérkeznek!

Bár sok madárnak a téli időszakban búcsút kell mondanunk, akadnak azért olyanok is, amelyek a nagy hidegben északabbról Magyarországra húzódnak.

Csonttollú

Vetési varjú

A vetési varjúk igen nagy része csak télire érkezik hazánkba, és tavasszal elmennek innen. Sokan éppen ezért – tévesen – azt feltételezik, hogy Magyarországon rendkívül sok a varjú, hiszen télen óriási csapatokat láthatunk. Hazánkban általában októbertől kezdenek megjelenni, és gyakran még áprilisban is találkozhatunk velük.

Vetési varjú

Csonttollú

A rendkívül látványos csonttollúk többnyire a téli hónapokban jelennek meg hazánkban, akár tömegesen is. Mivel nem kifejezetten félénkek, ezért néha akár egészen közelről is megnézhetjük a különleges madarakat. Elsősorban az ostorfa termését, de más bogyókat is esznek télen.

Csonttollú

Süvöltő

A süvöltő is egy egészen szép madár, hazánkban rendszeresen felbukkan a téli időszakban. A kőri és a juharfa magjait különösen szereti, esetenként akár fészkel is Magyarországon.

Süvöltő

Királyka

A királykákat télen gyakran a cinegék közé vegyülve figyelhetjük meg, bár azért általában félénkebbek, mint a cinegék. A mindössze 9 centiméter nagyságú, 4-7 grammot nyomó, aprócska madarak sokak kedvencei, hiszen igazán „aranyos” a külsejük. A királyka Európa legkisebb madara.

Királyka

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek