Menü Bezárás

A francia „puliszamár”

Aligha van különlegesebb csacsi a francia származású poitou szamárnál, amelynek szőre olyan hatalmasra nő, akár a magyarok világszerte ismert kutyájáé, a pulié!

Poitou szamár

A poitou szamár származási helyéről, a mára már átrendezett Poitou megyéről kapta a nevét. A nagyon különleges, nemezesedő, hosszú szőre mellett nekünk abban is furcsa lehet, hogy kifejezetten magas növésű szamár fajtáról van szó: a marmagassága legalább 140 centiméter, amivel már meghaladja a póni méretét – noha szamarak lévén ez az összevetés kissé „sántíthat”.

Poitou szamár

Összehasonlításképpen: az egyetlen, őshonos magyar szamár fajta (magyar parlagi szamár) általában jóval kisebb nála, a kis változat legfeljebb 110 centiméteres, de általában véve a legtöbb parlagi szamár a 130 centimétert nem haladja meg. A nagy változatra is van némi, de kevés példa, ezek valamivel magasabbak lehetnek 130 centiméternél.

Poitou szamár

A szamarak hosszú szőre olyan különleges, hogy még saját nevet is kapott a francia gazdák körében – akik a „raszta szőrt” cadanette néven emlegetik. A szamár szőrét nagyon nagyra becsülték, és sok helyen becsülik a mai napig, és minél hosszabb volt egy-egy állat szőre, annál értékesebbnek bizonyult. Poitou szamár

Természetesen amellett, hogy a szőrét hasznosították, teherhordásra is alkalmasak voltak a hatalmas és rendkívül szilárd csontszerkezetű szamarak. Barátságos, jámbor természetük és intelligenciájuk miatt a mai napig használják „lovaglásra”, kocsihúzásra, illetve mezőgazdasági munkák elvégzésére is.

Poitou szamár

Korábban a poitou szamár legfontosabb szerepe a teherhordás és a „gyapjúadás” mellett egyértelműen az öszvértenyésztésben volt. A nagytestű szamarat lóval párosítva ugyanis szintén nagytestű és megbízható öszvéreket kaphattak.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek