Menü Bezárás

Cerro, az óriásteknős dinnyetortával ünnepelte 50. szülinapját

Cerro, a nyugat-ausztráliai Perthi Állatkert óriásteknőse egy szépen elkészített dinnyetortával ünnepelhette meg 50. születésnapját. Még ha nem is tudta, hogy milyen fontos évfordulót jelez az ízletes és egészséges torta, a közzétett videóból úgy tűnik, hogy a teknős nagyon élvezte a falatozást.

Még egészen fiatal... (Forrás: abc.net.au)
Még egészen fiatal… (Forrás: abc.net.au)

Cerro egy galápagosi óriásteknős, aki ötvenedik születésnapját ünnepelhette a napokban. A különleges alkalomra egy nagyon dekoratív, dinnyéből, répából és egyéb ízletes és egészséges harapnivalókból készült tortát is kapott, amelyet diákok, valamint az állatkertben dolgozó gondozók adtak át a hatalmas hüllőnek.

A galápagosi óriásteknősök az IUCN besorolása szerint sebezhetőek, azaz viszonylag kisebb mértéken ugyan, de fenyegeti őket a kihalás. Mivel az emberek könnyen levadászhatták a hatalmas, de lomha teknősöket, így a húsukkal való kereskedelem az egyik veszélyforrás, ami a fajra leselkedik, a másik pedig a természetes élőhelyének (és vele együtt az általa fogyasztott vad növényeknek) a pusztulása.

Ezek a teknősök a világ leghosszabb élettartamú gerincesei közé tartoznak, a vadon élő példányok életkora könnyen meghaladhatja a 100 éves kort, de megfelelő gondoskodás mellett fogságban is élhet 100 évnél tovább egy-egy ilyen óriásteknős. Nem csak ezért különlegesek, hanem azért is, mert kizárólag növényi táplálékon élnek, ami a szárazföldi teknősöknél ugyan nem, de általában véve a hüllők esetében viszonylag ritka. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a növényi táplálékot nem hasznosítják jól, sőt, nagyjából olyan jól hasznosítják, mint a nagytestű növényevő emlősök, így például a ló.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek