Menü Bezárás

Sportolás kánikulában – A helyes folyadékfogyasztás

Testmozgás közben (na meg persze utána is) nagyon fontos, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget. Különösen igaz ez nyáron, a kánikulában. Ám felvetülhet a kérdés, hogy elég az egyszerű csapi-, illetve ásványvíz fogyasztása, vagy esetleg érdemesebb-e sportitalokat inni?

Girl-Drinking-Sports-Drink

Először is tisztázzuk le, mennyit is kell inni egy-egy edzés alkalmával. Már a testmozgás előtt egy 1-2 órával érdemes fél liter folyadékot elfogyasztani több kisebb adagban. Sportolás közben óránként az ajánlott mennyiség 0,8 liter. Persze ezt a mennyiséget is érdemes felosztani, körülbelül 15-percenként két deciliterre. Az edzés befejeztével sem szabad elfeledkeznünk az ivásról annak függvényében, hogy mennyit izzadtunk.

Az előbb felsorolt adagot természetesen megnövelhetjük abban az esetben, ha a mozgás “különösen megerőltető”, vagy fokozott izzadás lép fel.

pexels-photo-68468

A másik fontos kérdés: érdemes-e speciális sportitalokat fogyasztani, vagy elég a sima csapvíz, ásványvíz? Amikor testünk fizikai terhelésnek van kitéve, nem csupán folyadékot, de elektrolitokat is vesztünk. Az utóbbiak közé tartozik a kálium, a kalcium, a nátrium, a magnézium és a klorid. Azzal azonban, ha egészségesen és változatosan táplálkozunk, a nagyobb mennyiségű nátrium elvesztésének kivételével, az összes elektrolitot pótolni tudjuk. Ebből pedig az következik, hogy normál esetben sportitalokra sincs szükség.

12.915

A “normál eset” kategóriájába tartozik, ha valaki alkalmanként egy órát mozog. Akkor azonban már más a helyzet, ha több órás fizikai terhelésnek vagyunk kitéve. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy ügyeljünk az elvesztett nátrium pótlására. A legideálisabb, ha a folyadékban literenként 0,4-1,2 gramm nátrium-klorid található. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy sportitalokra lenne szükség, hiszen tökéletesen megfelel a célnak a “három az egyhez” kevert víz és gyümölcslé kombinációja, amelyhez literenként egy grammnyi konyhasót adunk. Amennyiben szervezetünk túl sok nátriumot veszít émelygés, izomgyengeség, fejfájás, zavarodottság jelentkezhet, sőt súlyosabb esetben még a kóma veszélye is fennáll.

A sportitalokban sokszor találhatunk magnéziumot, nátriumot valamint kalciumot. Ezek egyike sem jelent veszélyt a szervezetre, ha nem visszük túlzásba a fogyasztásukat. A legideálisabb, ha az ital kálium-, illetve kalciumtartalma nem nagyobb 225 mg/liternél, valamint nincs benne több magnézium, mint 100 mg/liter. Emellett szintén fontos, hogy az energiaitalok és a hígítatlan gyümölcslevek nem alkalmasak sportoláshoz, hiszen csak még több vizet vesznek el.

ballgob-fig09_004

Sokaknál szokott izomgörcs fellépni testmozgás közben/után. Ennek a legfőbb oka a kiszáradás, azaz dehidratáció, valamint az ionvesztés. Ilyen esetekben érdemes olyan ásványvizet fogyasztani, amelynek magas a magnéziumtartalma, vagy olyan ételeket enni, amelyek szintén hasonló tulajdonsággal bírnak. A teljes kiőrlésű termékekben, a zabpehelyben és a diófélékben például sok magnézium van. Emellett nem szabad elfeledkezni sem a halakról, sem pedig a tejtermékekről, amelyek noha nem bírnak olyan magas magnéziumtartalommal, szervezetünkben mégis jobban hasznosulnak.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek