WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2882) ORDER BY t.name ASC

Továbbra is rekordokat dönt az időjárás: az idei volt az eddigi legmelegebb június a Földön | tejbepapi
Menü Bezárás

Továbbra is rekordokat dönt az időjárás: az idei volt az eddigi legmelegebb június a Földön


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Nem csak az az érdekes, hogy a múlt hónapban újból melegrekord dőlt meg, de ugyancsak figyelemreméltó, hogy immár az egymást követő tizennegyedik(!) alkalommal dőlt meg a hőmérsékleti rekord.

A sarkvidékeken különösen szélsőséges volt az időjárás az elmúlt hónapokban (Forrás: polarbear-world.com)
A sarkvidékeken különösen szélsőséges volt az időjárás az elmúlt hónapokban (Forrás: polarbear-world.com)

Két amerikai ügynökség, a Nasa és a Noaa is úgy mérte, hogy a 2016-os év júniusának átlaghőmérséklete 0,9 Celsius-fokkal haladta meg az erre az évszakra jellemző, a 20. században mért átlagot, és egyben a legmelegebb június volt, mióta 1880-ban ilyen irányú méréseket kezdtek végezni. A korábbi legmelegebb júniust 2015-ben mérték, idén 0,2 Celsius-fokkal volt melegebb a Földön az azonos hónapban.

Már több mint egy éve folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok – az előző 14 hónapban valamennyi hónapban megdőlt ugyanis a korábbi rekordhőmérséklet.

Ezzel egyben egy újabb rekord is megdőlt, hiszen a mérés kezdetétől eltelt közel 137 évben még nem történt olyan, hogy ennyi, egymást követő hónapban hőmérsékleti rekord dőlt volna meg (természetesen az első 14 hónapot nem számítva…).

Ezen felül már négy évtizede nem volt egyetlen olyan június sem, amely a 20. századi átlag alatti hőmérsékleti értéket hozott volna.

A megszakítás nélküli „rekord-döntések” még tavaly áprilisban vették kezdetüket, de a Föld hőmérsékletének további alakulásában feltehetőleg szerepe volt a szokatlanul erős El Niño jelenségnek is, amely a Csendes-Óceánon és térségében további meleget hozott.

Csakhogy mára az El Niño ilyen hatása már nagyrészt elmúlt, így a Gavin Schmidt, a Nasa munkatársa szerint egyértelműek a globális klímaváltozás jelei.

„Míg az El Niño időjárási jelenség a Csendes-Óceán trópusi térségén az elmúlt télen előidézhette a hőmérséklet emelkedését októbertől kezdődően, valójában a háttérben húzódó tényezők azok, amelyek a rekordértékeket előidézik” – mondta.

Walt Meir, szintén a Nasa munkatársa úgy véli, hogy a Föld hőmérsékletének alakulásán tovább ront a sarkvidéken tapasztalható szélsőséges hőmérséklet is. Az itt tapasztalható extrém meleg idő azon felül, hogy a világ hőmérsékleti átlagát emeli, hozzájárul ahhoz, hogy korábban nem látott módon kevés a jég a tengerekben.

A szakértő elmondta, hogy ugyan az egész világon rekordok dőltek az elmúlt évben, a sarkvidékeken még szélsőségesebb értékeket mértek az elmúlt hat hónapban. Nem csak a magas hőmérséklet, de a szokatlan időjárási tényezők is ahhoz vezettek, hogy ebben az évben eddig „rekord-kevés” a jég.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1201, 1778, 2863, 3138, 3548, 4911, 5348, 5467, 6739) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek