WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2830) ORDER BY t.name ASC

Tévhit, hogy az autisták nem éreznek együtt másokkal! | tejbepapi
Menü Bezárás

Tévhit, hogy az autisták nem éreznek együtt másokkal!


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Még ma is sokan vélik úgy, hogy az autisták nem képesek arra, hogy együttérezzenek másokkal, pedig a Scientific American nevű tudományos magazin által ismertetett tanulmány szerint az autizmus nem mindig jár alexitímiával, és az autisták egy jelentős része valójában képes a másokkal való együttérzésre.

Korábbi kutatások is azt bizonyítják, hogy maga az autizmus önmagában nem befolyásolja az együttérzés és érzelmek felismerésének képességét (Forrás: express.co.uk)
Korábbi kutatások is azt bizonyítják, hogy maga az autizmus önmagában nem befolyásolja az együttérzés és érzelmek felismerésének képességét (Forrás: express.co.uk)

Széles körben elterjedt az a sztereotípia, miszerint az autista személyek nem értik meg mások érzelmeit, és képtelenek arra, hogy empátiát érezzenek. A Scientific American nevű tudományos magazinban ismertetett tanulmány ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a tévhit nem „csupán” azt eredményezi, hogy a lakosság nagy részének egyfajta torz képe alakul ki az autizmussal élőkről, hanem azt is, hogy ezzel a hatékony fejlesztés is várathat magára.

Természetesen akadnak olyan autizmussal élő személyek, akik esetében nehézséget jelent az érzelmek átélése, megértése, illetve kifejezése, míg mások arról számoltak be, hogy „normál”, vagy akár még ennél is nagyobb mértékű empátiát éreznek.

Az elsőként a spectrumnews.org oldalon, július 12-én megjelent tanulmány arra próbált végre fényt deríteni, hogy vajon van-e, s ha igen, milyen összefüggés az autizmus és az empátia között.

Elsőként fontos tisztázni, hogy az autizmus előfordulhat alexitímiával együtt, vagy anélkül, ahogyan az utóbbi is előfordulhat az autizmus által érinett vagy nem érintett személyek esetében. Igaz ugyanakkor, hogy az autisták esetében gyakoribb az alexitímia, mint a nem-autista emberek körében, de ugyanez korábbi kutatások szerint ugyancsak elmondható a depresszió, skizofrénia, evészavarok, és még az epilepszia esetében is – fontos azonban megkülönböztetni az autizmust gyakran kísérő más állapotokat és betegségeket magától az autizmustól.

A kutatás során több csoportra bontva vizsgálták az önkénteseket, akik esetben azt figyelték, hogy hogyan viszonyultak más emberek fájdalmához. Összesen négy csoportot alakítottak ki, melyek az alábbiak voltak:

  • Autizmussal és alexitímiával élők
  • Autizmussal, de alexitímia nélkül élők
  • Alexitímiával, de autizmus nélkül élők
  • Sem autizmusban, sem alexitímiában nem érintettek

Megfigyelték, hogy az autizmussal élők közül azok, akik nem voltak érintettek alexitímiában, a nem-autistákkal közel megegyező mértékben éreztek az empátiát, míg attól függetlenül, hogy autisták voltak-e, vagy sem, az alexitímiások egyaránt kevésbé voltak empatikusak. Tehát nem maga az autizmus, hanem a gyakran ehhez társuló alexitímia volt az, ami befolyásolta, hogy az egyes személyek képesek voltak-e együttérezni másokkal, vagy nem. (Ráadásul az alexitímiás emberek esetében sem feltétlenül igaz, hogy nem törődnek mások érzelmeivel, de mivel nehezen ismerik fel azokat, így gyakran nem tudnak megfelelő válaszokat adni.)

A kutatók aggályosnak tartják, hogy széles körben elterjedt az a nézet még a mai napig is, hogy az autisták nem képesek az érzelmek felismerésére, s hogy nem éreznek empátiát, holott erre alig van tudományos bizonyíték, míg több kutatás is azt bizonyította, hogy az érzelmek felismerésének szempontjából nincs jelentősége annak, hogy valaki autista-e, vagy sem.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1162, 1411, 1471, 1850, 5154, 5427, 5821, 6005, 6088) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek