WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2818) ORDER BY t.name ASC

Úgy tűnik, mégsem ártalmatlan az egészségre nézve a fényszennyezés | tejbepapi
Menü Bezárás

Úgy tűnik, mégsem ártalmatlan az egészségre nézve a fényszennyezés


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Sokáig úgy vélték, hogy a fényszennyezés egy amolyan „kisebb probléma”, amely elsősorban az állatok viselkedésére van hatással. Egyre valószínűbbnek tűnik azonban, hogy többek között az emberek egészségére is jelentős káros hatása lehet a túl sok mesterséges fénynek, így az utcákról éjjel beszűrődő fénynek is, amennyiben akadályozza a sötétség és a fényes órák közötti szabályos váltakozást.

Szükségünk van az éjjel és nappal szabályos váltakozására (Forrás: toptenpack.com)
Szükségünk van az éjjel és nappal szabályos váltakozására (Forrás: toptenpack.com)

A fényszennyezés kapcsán sokáig elsősorban az merült fel problémaként, hogy a vadon élő állatok viselkedését – melyek közül több is például a Hold fénye, vagy a szentjánosbogarakhoz hasonlóan más fényforrások alapján tájékozódik – befolyásolja az állandó világosság.

Nemrég az is kiderült, hogy ennél súlyosabb hatásai lehetnek a fényszennyezésnek a természetre, hiszen a városokban a fák már akár egy héttel korábban hozzák a leveleiket a túl sok mesterséges fény hatására, ami a rovarvilágot és a madarakat is kedvezőtlenül befolyásolja.

Mi több, már eddig is többen feltételezték, hogy az emberek egészségére is káros hatással van a fényszennyezés, így például a biológiai óránkat is megzavarhatja, valamint alvásproblémákhoz vezethet. Természetesen az alvásproblémák további hatással lehetnek az emberek hangulatára, teljesítményére, és általában véve az egészségre is.

Most talán az előbbinél is aggasztóbb felfedezést tettek kutatók, ugyanis egerek esetében megfigyelték, hogy amennyiben az állatok folyamatosan mesterséges fények mellett éltek, úgy a csontjaik törékenyebbé, az izmaik pedig erőtlenebbé váltak. (Természetesen a fényszennyezés esetében ennyire drámai hatással azért nem kell számolnunk, hiszen este lehetőségünk van legalább néhány órára lekapcsolni a villanyt és elsötétíteni a szobát.)

Az alvásproblémák is sok kellemetlenséget okoznak (Forrás: med-health.net)
Az alvásproblémák is sok kellemetlenséget okoznak (Forrás: med-health.net)

A kutatók hat hónapon keresztül folyamatosan megvilágított térben tartották az egereket. Amikor ezt követően az egereket megvizsgálták, megfigyelhették, hogy az állatok izomzatuk egy jelentős részét elvesztették, ami a csontritkulás egyik első jele. Az immunrendszerük ráadásul úgy válaszolt a folyamatos fényre, mintha egy fertőzésre reagálna. A szakértők szerint a kutatás végső soron azt bizonyítja, hogy az éjjel és nappal természetes váltakozása fontos az állatok egészsége számára.

Johanna Meijer professzor, a holland Leiden Egyetem kórházának munkatársa, egyben a kutatás vezetője így fogalmazott:

„Korábban azt hittük, hogy a fény és sötétség az egészségre nézve ártalmatlan vagy semleges ingerek. A világ számos laboratóriumában végzett, hasonló eredményekkel záruló kutatások alapján azonban rá kellett jönnünk arra, hogy nem ez a helyzet. A tanulmányunk megmutatta, hogy a környezeti ritmusok hiánya az egészségi tényezők egy széles spektruma esetében jelent komoly zavarokat.”

Jó hír lehet ugyanakkor, hogy a Current Biology nevű lapban megjelent tanulmány szerint az egerek meggyógyultak, miután később „normál” ütemben váltakozott az életterükben a fény és a sötétség.

A kutatók ennek ellenére úgy vélik, hogy főként a sérülékeny és/vagy idős emberek esetében figyelni kell arra, hogy ne legyenek kitéve túl hosszú ideig a mesterséges fényviszonyoknak.

A probléma már csak azért is lehet jelentős, mert a világ lakosságának mintegy 75 százaléka (háromnegyede!) van kitéve a mesterséges fények hatásának az éjszaka folyamán. Ezen felül az éjjel dolgozókat is érintheti a probléma.

Noha az előbb ismertetett kutatás nem közvetlenül a fényszennyezés az emberre gyakorolt hatásait vizsgálta, mégis nagyon tanulságos lehet az eredménye ilyen szempontból is.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (771, 1288, 1704, 1965, 2399, 2987, 3515, 5854, 5870) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek