WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2805) ORDER BY t.name ASC

Spanyolországban a pazarlás megállítására törekszenek – összegyűjtik a csúnya gyümölcsöket is | tejbepapi
Menü Bezárás

Spanyolországban a pazarlás megállítására törekszenek – összegyűjtik a csúnya gyümölcsöket is


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A fejlett országokban szinte mindenhol óriási problémát jelent, hogy az élelmiszerek egy igen nagy része még a kiskereskedőkhöz sem jut el, hanem lényegében „elrothad a földeken”.

A gazdáknak nem éri meg betakarítani az esztétikai hibás gyümölcsöt, zöldséget (Forrás: conexaoplaneta.com.br)
A gazdáknak nem éri meg betakarítani az esztétikai hibás gyümölcsöt, zöldséget (Forrás: conexaoplaneta.com.br)

Ahogyan arról már írtunk, az Egyesült Államokban a megtermelt zöldségek, gyümölcsök közel fele megsemmisül, pedig ha nem lennének olyan nagy elvárásaink az élelmiszerek „szépségét” illetően, akkor az előbbi arány jelentősen csökkenhetne.

Persze, egy „girbegurba” burgonyát nehezebb megpucolni, valamint a termékek feldolgozásánál is előnyt jelenthet, ha például egyforma méretűek, azt pedig szintén nem nehéz megértenünk, hogy a sérült gyümölcsök, zöldségek a hosszas tárolásban könnyebben kezdenek rothadni, esetleg penészedni is, mert például kifolyik a levük a rekeszek aljára.

Másfelől viszont, a túlzott igény a tökéletesen szép zöldségek és gyümölcsök iránt azt eredményezi, hogy sok gazda az esztétikai hibás élelmiszereket egyáltalán be sem takarítja, hiszen ha azokat nem tudja eladni, úgy csak többet kellene fizetnie érte a földeken dolgozóknak. (Főként pedig akkor, ha nem órabért fizet, hanem, mit az a mezőgazdasági idénymunkák esetében megesik, a leszedett gyümölcsök súlya után adja a pénzt. Természetesen nem csak így, hanem lényegében mindenképpen többletkiadást jelenthet a „csúnya” élelmiszerek betakarítása.)

Nem csak az Egyesült Államokban pazarolnak el hatalmas mennyiségű, egyébként egészséges és ehető élelmiszert, hanem Európában is. Évente mintegy 88 millió tonna étel vész oda a kontinensen, ami egy főre kivetítve 173 kilogrammos pazarlást jelent éves szinten. Az elpazarolt élelmiszerek értéke a 143 milliárd eurót is meghaladhatja.

Nem kizárólag a „spórolás” miatt lenne jó felhasználni az esztétikai hibás növényeket, de azon felül, hogy a mezőgazdaság túltermelése a környezetet óriási mértékben megterheli – a szennyezőanyag-kibocsátás mellett például a több a termelésbe bevont területtel abiodiverzitás is számos helyen megsínyli a dolgot – az éhezés problémájának megoldását is segíthetné.

Spanyolországban olyan kezdeményezés indult, amelynek céljaként a környezetvédő aktivisták és a munka nélkül maradt emberek a földeken maradt esztétikai hibás zöldségeket, gyümölcsöket gyűjtik össze. Az egyik itt dolgozó, egy 39 éves marokkói származású férfi – három gyerek édesapja – például azt mondta, hogy nagyon örül annak, hogy a földeken dolgozhat, mert korábban elvesztette a munkáját, most pedig boldog, hogy olyat tehet, amivel mások hasznát szolgálja.

Valóban mindenki jól jár az ilyen akciókkal – hiszen naivitás lenne azt feltételeznünk, hogy Európában nem élnek olyan emberek, akiknek szükségük van azokra a nem-tökéletes élelmiszerekre is. Amikor például Franciaországban életbe lépett a szabály, miszerint a szupermarketek nem dobhatnak ki emberi fogyasztásra még alkalmas, de már nem eladható élelmiszereket, hanem jótékony szervezeteknek kell adniuk azokat, az ilyen szervezetek óriási örömmel fogadták a főként zöldségeket, gyümölcsöket. Mégpedig azért, mert ha ételt tudtak is adni a rászorulóknak, zöldséget, gyümölcsöt már általában nem képesek vásárolni nekik. Így az élelmiszer-adományok összetétele meglehetősen egysíkú, sőt, tulajdonképpen egészségtelen is volt, hiszen tésztafélék és kenyér jutott elsősorban a rászorulók asztalára, esetleg főleg télen némi (konzerv)hús, miközben az egészséges életmódhoz elengedhetetlen zöldségekhez és gyümölcsökhöz már nem jutottak hozzá.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (723, 774, 876, 1081, 2741, 2835, 4519, 5680, 6694) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek