WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2790) ORDER BY t.name ASC

Az elhízás többet árthat a férfiaknak, mint a nőknek | tejbepapi
Menü Bezárás

Az elhízás többet árthat a férfiaknak, mint a nőknek


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Nagyobb mértékben nő a korai elhalálozás kockázata az elhízott férfiak, mint az elhízott nők esetében – derült ki egy friss tanulmányból.

Can-an-apple-a-day-keep-obesity-away

Nagyobb mértékben nő a korai elhalálozás kockázata az elhízott vagy túlsúlyos férfiak esetében, mint a hasonlóan elhízott vagy túlsúlyos nőknél, derült ki az eddigi legnagyobb, az elhízást és korai elhalálozást vizsgáló kutatásból.

A szakértők azt egyelőre nem tudják, hogy mi az oka annak, hogy az elhízás eltérő módon érinti a férfiakat és a nőket, ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy az elhízott férfiak esetében nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség, vagy pedig zsírosodik el veszélyes módon a májuk.

A Lancet nevű orvosi lapban megjelent tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra is, hogy a dohányzás után az elhízás a legjelentősebb halálok Európában és Észak-Amerikában egyaránt.

Egy nemzetközi kutatócsoport összesen 189 korábbi tanulmányt használt fel az újabb, a témában készült eddigi legnagyobb kutatáshoz. Így mintegy négymillió embertől származó adatokhoz juthattak hozzá.

Azokat az adatokat vették figyelembe elsősorban, amelyek nemdohányzó, és krónikus betegségtől nem szenvedő emberektől származtak, így igyekeztek a súlyos egészségügyi problémák és a dohányzás károsa hatásait kiszűrni, hogy kizárólag az elhízásra „koncentrálhassanak”.

Általánosságban véve megállapíthatták, hogy annál nagyobb volt a korai elhalálozás kockázata, minél inkább elhízott volt egy-egy illető. Ebben még talán nincs is semmi meglepő, az azonban szintén egyértelművé vált, hogy az elhízás és a korai elhalálozás közötti összefüggés a férfiak esetében erősebb volt, mint a nők esetében.

Példaként említhetünk egy elhízott, de egyébként egészséges észak-amerikai férfit – az ő esetében a kutatók becslése szerint 29 százalék esély van arra, hogy még 70 éves kora előtt meghalt, míg egy egészséges és normál testsúlyú ember esetében erre 10 százalékkal kevesebb az esély. Ha azonban egy elhízott, de ezen kívül egészséges észak-amerikai nőt veszünk példának, ő 14,6 százalékos valószínűséggel hal meg idő előtt, míg normál testsúly mellett erre 11 százalékos esélye lenne.

Sir Richard Peto professzor szerint a korai elhalálozások negyedéért a dohányzás tehető felelőssé mind Észak-Amerikában, mind pedig Európában, és a dohányzók már azzal felére csökkenthetik ennek kockázatát, ha felhagynak a dohányzással. Ugyanakkor a túlsúly és az elhízás mára már hétből egy korai halálért felelős Európában, és ötből egy esetért Észak-Amerikában.

A vizsgált adatok szerint nem csak a túlsúlyos és elhízott emberek halnak meg nagyobb valószínűséggel viszonylag fiatalon, de azok is, akik testsúlya a normálisnál alacsonyabb.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (191, 480, 812, 1138, 3106, 5390, 6082, 6469, 6796) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek