WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2785) ORDER BY t.name ASC

Károsabbak a mesterséges édesítőszerek, mint gondolnánk | tejbepapi
Menü Bezárás

Károsabbak a mesterséges édesítőszerek, mint gondolnánk


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Önmagukban természetesen nem okoznak elhízást azok az édesítőszerek, amelyeknek nagyon alacsony az energiatartalma, de azzal, hogy a viselkedésünkben káros változást idéznek elő, többet ártanak nekünk, mint gondolnánk.

A túlzott cukorfogyasztást fontos kerülni, de a mesterséges édesítőszerek nem a legjobb alternatívák (Forrás: blog.oxforddictionaries.com)
A túlzott cukorfogyasztást fontos kerülni, de a mesterséges édesítőszerek nem a legjobb alternatívák (Forrás: blog.oxforddictionaries.com)

A kalóriaszegény vagy „nulla kalóriás” édesítőszerek általában nagyon népszerűek a fogyókúrázók körében, hiszen azt gondolhatnánk, hogy nem idéznek elő elhízást.

A valóság azonban az, hogy mivel éhesebbnek érezzük magunkat, miután ilyen édesítőszert fogyasztottunk, így hosszú távon akár többet is árthatunk az édesítőszerekkel, mintha néha megengednénk magunknak egy kis cukros nassolni valót.

Az Egyesült Államokban jelenleg hat édesítőszer hozható forgalomba, ezek pedig a szaharin, aszpartám, aceszulfám-K, szukralóz, neotám, illetve az advantám.

Egy a Cell Metabolism nevű tudományos lapban nemrég megjelent tanulmány szerint a fent sorolt édesítőszerek hatással vannak az agyunk működésére: hatásukra nem csak az ízérzékelés változik meg, de az éhségérzet is fokozódik. A részben a Sydney Egyetem által készített tanulmányban az olvasható, hogy az agy egy területe azért felelős, hogy az elfogyasztott étel „édességével” és energiatartalmával kapcsolatos információkat feldolgozza.

Azok az állatok, amelyeket nagy mennyiségű mesterséges édesítőszerrel (szukralózzal) etettek, később jelentősen több ételt fogyasztottak, amely alapján arra lehet következtetni, hogy az édesítőszer hatására az állatok éhesebbek lettek.

A kutatók szerint mindennek az az oka, hogy az agy (vagy adott esetben az idegrendszer központja) az édesség és az energiatartalom észleléséért felelős területe szorosan kapcsolódik egymáshoz, és amennyiben a két tényező között hosszabb távon felborul a megszokott egyensúly (például a nagyon édes ételekben nincs elég energia), úgy az állat éhesebb lesz.

A kutatás során ecetmuslincákat figyeltek öt napon keresztül. Azok az ecetmuslincák, amelyek tápláléka több édesítőszert tartalmazott, átlagosan 30 százalékkal több táplálékot fogyasztottak később. Amikor a muslincák esetében már egyértelművé vált, hogy éhségérzetet idéz elő az édesítőszer, aminek következtében az állatok „ízletesebbnek” találták a nagyobb energiatartalmú ételeket, egereket is vizsgálni kezdtek hogy kiderüljön, az emlősök agya is hasonlóképpen működik-e.

Az eredmény hasonló volt az egerek esetében is: egy egyhetes „édesítőszeres” diétát követően az állatok idegrendszerében ugyanaz az útvonal aktiválódott, mint a muslincák esetében, és ugyanúgy éhesebbek is lettek.

Sajnálatos módon nem csak éhesebbé tette az állatokat a sok mesterséges édesítőszer, de hiperaktivitást, alvásproblémákat, továbbá álmatlanságot is előidézett a vizsgált szukralóz. Érdekes lehet megjegyezni, hogy ugyanezek a tünetek megfigyelhetőek azoknál az embereknél vagy állatoknál is, amelyek az éhezés egy enyhén-közepesen súlyos szakaszában vannak.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1931, 2211, 2393, 3439, 4423, 5473, 6045, 6671, 6811) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek