Hirdetés

Mire figyeljünk, ha fagylaltot vásárolunk?

Július nem csak a nyaralók, de a fagylaltot árusítók kedvenc hónapja is lehet, hiszen aligha akad bárki, aki egy-egy fagylaltozó előtt elhaladva ne szeretné lehűteni magát egy kis fagyival vagy jégkrémmel. Csakhogy nem árt az óvatosság, mert a nyaralásunkat is elronthatja, ha olyan fagylaltot veszünk, amely később aztán kellemetlen következményeket vált ki…

Fontos, hogy a friss fagyit ne tegyék a régire, de a vásárlóknak érdemes kerülniük azokat a fagyikat is, amelyekben jégdarabok vannak (Forrás: blog.hdwallsource.com)
Fontos, hogy a friss fagyit ne tegyék a régire, de a vásárlóknak érdemes kerülniük azokat a fagyikat is, amelyekben jégdarabok vannak (Forrás: blog.hdwallsource.com)

Szerencsére Magyarországon nagyon ritka a fagylaltmérgezés annak ellenére, hogy a csomagolatlanok, folyamatosan hűtést igényelnek és a baktériumok számára folyadékban gazdag összetételüknél fogva igen kedvezőek ezek a desszertek. Ez természetesen nagy részben a szigorú szabályozásnak, a hatósági felügyeletnek, valamint a korszerű és széles körben elterjedt gépeknek köszönhető. De legyen bármilyen csekély is az esély a fagylalt okozta gyomorrontásra, a vásárlóknak is érdemes lehet figyelni arra, hogy milyen forrásból szerzik be a kedvelt nyári édességet.

Az egyik legfontosabb „követelmény” egy fagylaltozóval szemben, hogy a termékekethigiénikus módon tárolják, valamint az eladók maguk is ügyeljenek személyi higiénéjükre, így például legyen tiszta a kezük, ruhájuk. A fagylaltpultban rendezett tégelyeket kell találnunk, és nagyon fontos, hogy ne legyenek más fagylaltok korábbi maradványai a tégelyek alján, szélein, hiszen ez arra enged következtetni, hogy korábban nem tisztították megfelelően azokat, márpedig az egyszer kiolvadt fagylaltban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Egy tégelyben egyetlen fagylaltot kell látnunk, az gyanús lehet, ha a megmaradt fagylaltot egy másik tégelybe helyezik.

Ne csak a fagylaltot nézzük, hanem azt is, hogyan tárolják! (Forrás: theodysseyonline.com)
Ne csak a fagylaltot nézzük, hanem azt is, hogyan tárolják! (Forrás: theodysseyonline.com)

A Nébih néhány évvel ezelőtt összegyűjtötte, hogy mik azok a fontos tényezők, amelyeknek egy ideális, biztonságos fagylaltárusító helynek meg kell felelnie.

  • A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
  • A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól, (pl. eső, szél).
  • Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett.
  • A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
  • A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
  • A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
  • A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
  • Folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
  • A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
  • A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
  • A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
  • A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
  • A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
  • Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére. (Tehát egyik kezükkel adják a fagyit, a másikkal veszik el a pénzt.)
  • Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.
  • A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának, vagy árusítójának nevét és címét.
Fontos: egy tégelyben ne keverjék a régi fagyit az újjal (Forrás: pexels.com)
Fontos: egy tégelyben ne keverjék a régi fagyit az újjal (Forrás: pexels.com)

Még inkább oda kell figyelniük a fagylalt vásárlásánál azoknak, akik érzékenyek lehetnek valamilyen összetevőre – így például éppen a laktózra. Szerencsére ma már sok olyan fagylaltozó van, ahol nem csupán kínálnak „mentes” termékeket is, de információval is szolgálnak azok összetételéről. A leggyakrabban a diabetikus, illetve a laktózmentesfagylaltokat keresik azok, akik valamely összetevőre érzékenyek, de természetesen akadnak, akik más összetevőre allergiásak. Számukra fontos, hogy szem előtt tartsák nem csak azt, hogy miből készült maga a fagylalt, de azt is, hogy mivel díszítették azt, valamint a termék összetételéről minden esetben érdemes felvilágosítást kérniük az eladótól. Fontos, hogy az olyan termékeken, amelyek a fogyasztó távollétében kerültek csomagolásra, mindig fel kell tüntetni a termék pontos nevét, a minőség-megőrzési idős, a tárolási hőmérsékletet, illetve – az allergén összetevőket is tartalmazó – összetevők listáját.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!
Hirdetés