Menü Bezárás

A naptejek közül sem nyújt mindegyik megfelelő védelmet!

Egy friss kutatás szerint nem feltétlenül a legnépszerűbb naptejek nyújtják a legnagyobb védelmet – sőt, a vizsgált naptejek legalább fele nem felelt meg az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) által előírt irányvonalaknak.

Az illatnál fontosabb, hogy mennyire hatékony egy naptej (Forrás: skincancer.org)
Az illatnál fontosabb, hogy mennyire hatékony egy naptej (Forrás: skincancer.org)

Az amerikai bőrgyógyászati szervezet szerint egy „jó” naptej esetében összesen három feltételnek kell teljesülnie. Ezek egyike, hogy széles spektrumúak legyenek, hiszen ezek a termékek egyaránt védelmet nyújtanak az UV-A és UV-B sugarak ellen is.

A második fontos tényező az volt, hogy legalább 30-as, vagy ennél magasabb fényvédő faktoros legyen a kiválasztott naptej.

A harmadik tényező praktikus okokból nagyon fontos: csak a víz- és izzadságálló termékek nyújtanak megfelelő védelmet, hiszen egyébként legyen bármilyen hasznos is egy naptej, ha néhány perc alatt lemosódik a bőrünkről, akkor többé már egyértelműen nem nyújt védelmet.

Érdekes módon azonban az AAD július hatodikán a JAMA Dermatology nevű lapban megjelent tanulmánya szerint az emberek nem ezeket a tényezőket tartják szem előtt, amikor nyáron strandolás vagy szabadtéri tartózkodás előtt naptejet vásárolnak.

A vásárlók többségét ugyanis elsősorban az érdekli, hogy milyen a kézbe vett termék illata, milyen az állaga, illetve a tapintása, de sokan akadnak olyanok is, akiket a naptej színe is befolyásol.

A kutatás során a bőrgyógyászok azt figyelték, hogy melyek azok a naptejek az összesen 6500 termék közül, amelyek a legnépszerűbb 1 százalékban szerepelnek. A hatvanöt legnépszerűbb termék esetében (az ötből) 4 csillag volt az általános értékelés, és legalább 150 termékkritika érkezett.

A kutatók a legtöbb pozitív visszajelzést kapott öt legnépszerűbb hozzáfűzést olvasták el az egyes, népszerű termékek esetében, ugyanis feltételezték, hogy azok kommentjét a legtöbben értékelték pozitívan, azzal értettek egyet a leginkább. Ezeknek a kommenteknek az esetében azt figyelték, hogy a vásárlók vajon milyen szempontok alapján ajánlják másoknak a naptejet. A legtöbben a pozitívumok között a termék kellemes illatát, tapintását, kinézetét sorolták fel, míg a negatívumok között leggyakrabban az szerepelt, ha a termékek tapintása rossz volt, de a kellemetlen illat is gyakori volt a negatív kritikák között.

A kutatók megfigyelték, hogy a 65-ből összesen 26 olyan termék volt, amely nem teljesítette az irányelveikben foglalt feltételeket, s a legtöbbször a vízállóság volt az, amelynek nem feleltek meg. Érdekes módon azonban a legolcsóbb naptejek esetében tízből egy átlagosan megfelelt minden, a naptejekkel szemben támasztott elvárásnak.

Mindez természetesen még nem jelenti azt, hogy az olcsóbb termékek hatékonyabbak lennének, vagy hogy a jó illat és kellemes tapintás kizárná, hogy egy naptej hatékony legyen. Érdemes lehet ugyanakkor odafigyelni arra, hogy a termék legfontosabb tulajdonságainak szem előtt tartásával válasszunk naptejet még akkor is, ha egyes termékek például kellemesebb illatúak.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek