Hirdetés

2018-ra elérhetővé válhatnak a „mesterséges hasnyálmirigyek”

Már akár 2018-ra is elérhetővé válhat egy mesterséges hasnyálmirigy kezelés, ami több ezer cukorbeteg ember életét teheti könnyebbé – adta hírül a Huffingtonpost.

Az új eszköz nem igényel folyamatos emberi felügyeletet, így a betegeknek több ideje marad (Forrás: empowher.com)
Az új eszköz nem igényel folyamatos emberi felügyeletet, így a betegeknek több ideje marad (Forrás: empowher.com)

A Cambrigde-i Egyetem kutatói egy olyan kezelést dolgoznak ki, amellyel kiváltható lenne, hogy a diabéteszben szenvedő betegek folyamatosan mérjék a vércukorszintjüket, majd pedig maguk adagolják az inzulint is. A „mesterséges hasnyálmirigy” azonban egy olyan szerkezet, amely mindkét funkció elvégzésére alkalmas – így nem csak a vércukorszintet követi nyomon, hanem ehhez mérten automatikusan gondoskodik is a szervezet inzulin-ellátásáról.

A Diabétesz-kutatók Európai Szövetségének (European Association for the Study of Diabetes) Diabetologica nevű lapjában megjelent tanulmány kitér rá, hogy a jelenleg rendelkezésre álló kezelés során a betegek egy inzulinpumpa és egy vércukor-mérő eszköz használatára szorulnak, aminek azonban egyelőre az a hátránya, hogy így a teljes folyamat emberi felügyeletet igényel.

Dr. Roman Hovorka és Dr. Hood Thabit, a „mesterséges hasnyálmirigyet” fejlesztő szakértők elmondták, hogy az új eszköz egyik legnagyobb előnye, és egyben „újdonsága” az lenne, hogy a betegeknek nem kellene folyamatosan ellenőrizniük a vércukorszintjüket.

A szakértők megjegyezték, hogy a korábbi tesztek során többnyire pozitív visszajelzést kaptak a betegektől, akik elsősorban azt az előnyét emelték ki a készüléknek, hogy annak segítségével nagyobb szabadságot élvezhetnek, valamint több idejük is marad a vércukorszintjük nyomon követése helyett más tevékenységekre.

A cukorbetegek esetében nehézséget jelent, hogy a szükséges inzulin mennyisége lényegében folyamatosan változhat az egyik napról a másikra is annak függvényében, hogy például hogyan étkeztek, vagy milyen fizikai aktivitást követelő tevékenységet végeztek a betegek – de természetesen más tényezők is befolyásolják azt, hogy mennyi inzulinra van szükség.

Abban az esetben, ha nem mérik folyamatosan a vércukor-szintjüket a betegek, azt kockáztatják, hogy túl magas, vagy esetleg túl alacsony lesz ez az érték – amit fontos elkerülni, hiszen mindkét állapot veszélyes lehet.

A „mesterséges hasnyálmirigy” az Egyesült Királyság területén már akár 2018-ban is elérhető válhat, amennyiben a National Institute of Health Research nevű szervezet engedélyezi azt a használatra. A Huffingtonpost szerint ezzel közel egy időben az európai piacon is megjelenthet majd az új készülék.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!
Hirdetés