Menü Bezárás

Medence a kertben: Egy egyszerű trükkel megakadályozhatod, hogy vízbe fulladjanak a madarak!

A medencetulajdonosok többségének az egyik rémálma, hogy sünök vagy madarak fulladnak a vízbe. A szomorú esemény megelőzésére a Mályi Madármentő Állomás egy hasznos ötletet osztott meg.

Fürdő madár - A kép illusztráció (Forrás: mercurynews.com)
Fürdő madár – A kép illusztráció (Forrás: mercurynews.com)

A nem megfelelően megtervezett kerti tavak, valamint a vízgyűjtők és a medencék is halálos veszélyt jelenthetnek az apró állatokra, például a még „ügyetlen”, fiatal madarakra. A Mályi Madármentő Állomás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ha deszkát dobunk a medencébe vagy a vízgyűjtőbe, azzal megmenthetjük az ilyen, segítségre szoruló madarak életét.

Egyéb, hasznos tanácsok a témában:

  • A kerti tavakat érdemes úgy kialakítani, hogy legalább az egyik oldaluk fokozatosan mélyüljön: ezzel a sünök és esetleg más, apró állatok könnyebben ki tudnak majd jutni.
  • A medencét estére takarjuk le úgy, hogy semmi ne tudjon beleesni, esetleg belemászni.
  • Ha tehetjük, vessünk egy-egy pillantást az esővízgyűjtőkre, medencékre naponta több alkalommal.
  • A sünök számára nagy segítség lehet, ha egy kis „rámpát” helyezünk a medencébe vagy a nem megfelelően kialakított kerti tóba, aminek az egyik vége a víz alján, a másik pedig a medence/tó szélén helyezkedik el. A tóba lényegében bármilyen „szilárd” háló vagy eléggé széles, kissé érdes faanyag megfelel, a medence esetében természetesen arra is kell figyelni, hogy ennek az anyaga ne sértse magát a medencét.

A medencéken és a kerti tavakon kívül egy másik, jellemzően nyári-őszi veszélyforrás a sünök, illetve például a pelék számára a tábortűz vagy az avar égetése. Mielőtt bármilyen száraz faanyagot vagy száraz füvet, avart meggyújtatnánk, bizonyosodjunk meg arról, hogy nincs-e valamilyen kis állat abban, vagy az alatt.

A kerteket szintén sokan igyekeznek védeni például a csigáktól, ám a meztelencsigák irtására használt egyes szerek mérgezőek lehetnek a sünök számára. Szerencsére akadnak természetes módszerek is egyes kártevők, illetve ”hívatlan vendégek” távol tartására!

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek