WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2691) ORDER BY t.name ASC

Népi időjárási jóslatok és más érdekességek júliusra | tejbepapi
Menü Bezárás

Népi időjárási jóslatok és más érdekességek júliusra


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A júliusi nép megfigyelések zöme a csapadékhoz, s ezen belül is a zivatarokhoz kötődik. Ez talán nem is csoda, hiszen hagyományosan június 29-el, Péter-Pál napjával kezdődik meg az aratás – már, ami az őszi búza aratását illeti, hiszen például az árpát már egy héttel korábban is arathatják. Korábban ráadásul – a mai, modern munkagépen hiányában – nagyobb kockázatot rejtett az aratáskor érkező rossz idő is, hiszen a nagyobb területeken akár több napba is telhetett a gabonák betakarítása.

Július a nyaralók körében a legnépszerűbb, de egyben az aratás ideje is (Forrás: medicaldaily.com)
Július a nyaralók körében a legnépszerűbb, de egyben az aratás ideje is (Forrás: medicaldaily.com)

Jeles időjárási napok júliusban:

  • Július 2., Sarlós Boldogasszony ünnepe: Ha ezen a napon esik, akkor további negyven napig csapadékos időre lehet számítani.
  • Július 5., Sarolta napja: Ha ezen a napon esik, rossz lesz a diótermés.
  • Július 13., „Mérges Margit” napja: Ha ezen a napon zivatarok vannak, dörög és villámlik, akkor az elkövetkező több mint egy hónapban is hasonló lesz az idő.
  • Július 20., Illés napja: Illés napján az eső „kiluggatja a diót és a mogyorót”.
  • Július 22.: Magdolna napja: az előbbivel azonos megfigyelés „igaz rá”.
  • Július 25., Jakab napja: Ha esik, kevesebb lesz a dió és a mogyoró. A télre vonatkozó jóslat a nappal kapcsolatban az, hogy amennyiben ezen a napon sok a felhő, úgy télen sk lesz a hó, míg ha süt a nap, akkor télen nagy hidegre lehet számítani. Ha pedig süt is és esik is, akkor a megfigyelés szerint enyhébb lesz a tél.
  • Július 31., Ernő napja: Ugyancsak népi időjós nap – ha esik az eső, akkor enyhe tél következik.

Egyéb érdekességek a hónapról:

  • A hónap Julius Caesarról kapta a nevét, mivel Caesar uralkodása alatt szervezték át az addig használatos római-naptárat, és vezették be a Julianus-naptárt. A július hónap elnevezésével kapcsolatban többen egyébként úgy vélték, hogy a Juliána névből ered, míg a 18. századi nyelvújítók a „kalászonos” nevet találták megfelelőnek a július helyett. Utóbbi az aratásra utal, ami – mint az már szóba került – június végével, július elejével veszi kezdetét.
  • A július minden évben a hétnek azzal a napjával kezdődik, amivel az adott év áprilisa, szökőévekben pedig mint január első napja.
  • Általánosságban elmondható, hogy a jellemző minimum hőmérséklet 13-15 °C, a jellemző maximum hőmérséklet pedig 25-28 °C a hónapban. A napsütéses órák száma 255.293 körül alakul, míg 50-78 mm csapadék jellemző.
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1744, 2314, 2393, 2637, 3307, 4237, 5054, 6330, 6355) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek