WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2694) ORDER BY t.name ASC

Cseriti: bolhapiaci hangulat és jótékonyság | tejbepapi
Menü Bezárás

Cseriti: bolhapiaci hangulat és jótékonyság


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211
A hazánkban 2011 óta jelen lévő Cseriti Magyarország legnagyobb, egyben az első adománybolt-hálózata – azon felül, hogy a megunt, már nem kellő, de még jó állapotú tárgyakat segítségével nem kell kidobni, vagy hosszasan új tulajdonost keresni nekik, azok is jól járnak, akik kevesebb pénzből tudnak maguknak vásárolni valamilyen új tárgyat. Maga a vásárlás is izgalmas, hiszen számtalan tárgy közül lehet „kincseket keresni”. A bolthálózatban ráadásul tizenegy, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyt alkalmaznak.
Cseriti adománybolt (Forrás: cseriti.hu)
Cseriti adománybolt (Forrás: cseriti.hu)

A Cseriti áruhazái sokak számra jelenthetnek hatalmas segítséget, hiszen számos olyan tárgy – ruhák, bútorok, mindennapi használati tárgyak – közül válogathatnak az ide érkezők, amelyek akár eredeti értéküknél 30-80 százalékkal is olcsóbban kerülnek eladásra. Az adományozók annak tudatában adhatják le ide a felesleges, megunt, vagy sok helyet foglaló, ugyanakkor még használható tárgyakat, hogy azok nem a szemétbe kerülnek, hanem valakinek továbbra is értéket képviselnek majd, s hogy valakinek ezeknek a tárgyaknak a leadásával segítséget nyújtottak.

“Fül- és szemtanúja voltam, amikor erzsébetvárosi Cseriti Pontunkban két fiatal lány, akik vidékről költöztek Budapestre, a komplett albérletüket az adományboltból rendezték be, a konyhai felszereléstől a kanapéig, több százezer forintos kiadást megspórolva ezzel” – idézte a Magyar Termék Online Sáhy Gábort, a Cseriti Szociális Szövetkezet ügyvezetőjét.

Cseriti adománybolt (Forrás: cseriti.hu)
Cseriti adománybolt (Forrás: cseriti.hu)

Azon felül, hogy sokak számára jelenthet segítséget a különböző tárgyak olcsóbb beszerzése, az áruházláncnak célja boltok, raktárak üzemeltetésével, a háttér szerviz elindításával, az adományok logisztikájának működtetésével minél több munkahely teremtése, egyben minél több hátrányos helyzetű személy re-integrálása a munka világába.

A jelenleg működő hat Cseriti Pontban munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű üzletvezetőket alkalmaznak, az adományok begyűjtését és logisztikáját biztosító csapatukat is beleértve GYES-ről visszatérő kismama, pályakezdő fiatal, 55 év feletti nő és tartós munkanélküli is dolgozik náluk. Az itt dolgozók egy része egyébként korábban „törzsvásárló” volt az adományboltban. A jövőben ugyancsak munkát terveznek felajánlani megváltozott munkaképességű személyeknek is.

A szociális jótékonyságot összekapcsolják továbbá a környezetkímélő hulladékgazdálkodással és újrahasznosulással, hiszen a boltban megvásárolható termékek egy részét korábbi tulajdonosaik – talán éppen azért, mert nem tudtak volna mit kezdeni vele – a szemétbe szánták volna.


A Cseriti összességében nem egy klasszikus adományozói vagy vásárlói kört épít maga köré, hanem erős társadalmi bázist, segítő közösség. Noha hazánkban még nem kifejezetten elterjedtek az ilyen boltok, több nyugati országban már bevált és népszerű lehetőségről van szó.

“Vonzott a társadalmi vállalkozások világa, izgalmas munkának tűnt egy újszerű tevékenység bevezetése Magyarországra, mindezt azzal megspékelve, hogy társadalmi célok érdekében végzünk gazdasági tevékenységet. A fogadtatás, amelytől őszintén bevallva kicsit tartottunk, várakozáson felüli volt” – emlékezett vissza Sáhy Gábor alapító.

Cseriti adománybolt (Forrás: cseriti.hu)
Cseriti adománybolt (Forrás: cseriti.hu)

Akadnak különleges, nagyobb értékű adományok is, amelyek értékesítésével a Cseriti külön foglalkozik, hiszen az ezekből származó többletbevétel révén működhet fenntartható módon a rendszer.

“Hagyatékból többször került már hozzánk ezüst étkészlet vagy arany fülbevaló, de komolyabb mennyiségű olajfestmény-felajánlás is érkezett” – mondta az alapító.

A továbbiakban – egyelőre ugyan csak Budapesten, de később országos szinten is – szeretnék hálózatukat bővíteni, távlati tervük között szerepel a Cseriti franchise rendszerű bővítése. Ezen felül a legfontosabb egy olyan központ létrehozása, ahol az összes funkciójuk egy helyre összpontosulhatna – a Cseriti Központ névre keresztelt helyen a raktár, a raktáráruház, az adománybolt, a javítóműhely és iroda is helyet kapna. Utóbbi projekt megvalósításához jelenleg társadalmi tőkebefektetőket keresnek.

Jelenleg összesen hat adománybolt működik Budapesten.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (747, 1936, 2532, 2805, 2895, 4879, 5359, 5896, 6659) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek