Menü Bezárás

A több fürdés hasznos lehet az ekcéma ellen

Több szülő úgy véli, hogy a túl gyakori fürdés csak ront az ekcémás gyerekek helyzetén, hiszen ezzel szárazabb lesz a bőrük – ez azonban csak akkor van így, ha nem megfelelő módon fürdik a gyerek, másként a gyakori fürdésnek kedvező a hatása.

A legfontosabb, hogy a gyerek bőrét hidratálni kell (Forrás: itsmyhouse.net)
A legfontosabb, hogy a gyerek bőrét hidratálni kell (Forrás: itsmyhouse.net)

Nem csak a szülők, de az orvosok körében is többen különböző módon vélekednek arról, hogy vajon az ekcémás gyerek esetében a gyakori fürdetés ront, vagy esetleg javít a bőr egészségén.

Több korábbi, a témában készült tanulmány vizsgálatával most végre szerettek volna egy biztosabb álláspontot megfogalmazni az American College of Allergy, Asthma and Immunology szakértőivel együttműködve orvosok – végül úgy találták, hogy a napi rendszerességű fürdetés a leginkább ideális, feltéve, ha ezt követően hidratáló krémet is felvisznek a gyerekek bőrére. Az eredményeket a szervezet Annals of Allergy, Asthma and Immunology nevű lapjában közölték június 29-én.

Az ekcéma száraz, viszkető bőrrel jár, és noha a kiváltó oka nem ismert egészen pontosan, minden bizonnyal az immunrendszer túlműködése válthatja ki. Napjainkban is jelentős problémáról van szó, hiszen egyre nő az ekcémától szenvedő gyerekek aáránya: 2000 és 2010 között az ekcémás gyerekek aránya 8,6 százalékról 17,1 százalékra növekedett.

Az ekcéma ráadásul igen kellemetlen lehet a gyerekeknek, hiszen nem csupán nem esztétikus a száraz bőr és vöröses folt, de nagyon viszket is, a gyerekek pedig a legtöbbször nem tudják megállni, hogy vakarózzanak – nem csoda tehát, hogy a szülők szeretnének valamilyen megoldást találni az ekcéma ellen.
Egyes orvosok úgy vélik, hogy a napi egy alkalomnál kevesebb fürdés hasznos lehet az ekcéma ellen, mivel a fürdést követően nagyon kiszáradhat a bőr, ami csak ront a helyzeten. Más orvosok azonban a gyakori – legalább napi egyszeri – fürdés mellett érveltek, de fontosnak tartották, hogy emellet csak kiegyensúlyozott pH-értékű szappant használjanak a gyerek fürdetéséhez a szülők, s fürdés után alkalmazzanak hirdatáló krémet.

A portlandi szakértők Dr. Ivan Cardona vezetésével szerették volna végre emgtudni, hogy melyik tábornak van igaza, így korábbi tanulmányokat elemeztek, hogy közelebb juthassanak a megoldáshoz. Kiderült, hogy a „fürdetésről vagy nem-fürdetésről” szóló vita már nagyjából egy évszázados múltra tekint vissza, ami érhető is, mert előfordulhat, hogy a fürdetés csak tovább ront az ekcémás gyerek helyzetén.

Kiderült, hogy az alábbi tényezők tehetik kedvezőtlen hatásúvá a fürdést:

  • Nagyon meleg, forró víz
  • „Agresszív” száradás, amely kiküszöbölhető a hidratáló krémek használatával
  • Nem megfelelő összetételű szappanok

A kutatók szerint ugyanakkor a fürdés kifejezetten hasznos lehet, ha a fürdést követő legfeljebb harmadik percben a gyerek bőrét hidratáló krémmel fedik, ha a víz langyos/kézmeleg, és ha közel semleges pH értékű szappant vagy tusfürdőt használnak a fürdetéshez. A legfontosabb pedig ezek közül a hidratáló krém minél hamarabbi a bőrre helyezése, hiszen enélkül a fürdés többet árthat, mint használhat.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek