WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2595) ORDER BY t.name ASC

Annak, aki túl keveset alszik, már a koffein sem használ | tejbepapi
Menü Bezárás

Annak, aki túl keveset alszik, már a koffein sem használ


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Egy idő után már nincs más választás, mint hogy jól kialudjuk magunkat – ha ugyanis valaki egymás után több napig nem tud eleget aludni, akkor hiába próbálkozik akár azzal, hogy koffeintartalmú italokat fogyaszt a szellemi teljesítőképessége „felturbózására”, ez sajnos nem fog neki sikerülni…

Túl sok koffeint sem érdemes fogyasztani az akár súlyos mellékhatások miatt (Forrás: brightmags.com)
Túl sok koffeint sem érdemes fogyasztani az akár súlyos mellékhatások miatt (Forrás: brightmags.com)

Egy új kutatás szerint nem segít már a koffein sem azok szellemi teljesítőképességének javításában, akik egymás után több napig nem tudtak eleget aludni.

Ráadásul nem is arról van szó, hogy egyáltalán nem aludhattak a vizsgált személyek, hanem naponta 5 órát engedték aludni őket öt, egymást követő napon. A kutatás során összesen 48 ember teljesítményét vizsgálták azt követően, hogy öt óra alvás után felébresztették őket – egymás után öt napig. Naponta két alkalommal kaptak a vizsgált emberek vagy placebót, vagy pedig 200 milligramm koffeint. Utóbbi egy nagy bögre kávé koffeintartalmának felel meg. A kutatás során sem a megfigyelt emberek, sem pedig az ők teljesítményét felmérő kutatók nem tudták, hogy ki kapta a koffeint, és ki kapta a placebót.

Három éjjel elteltével a vizsgált személyek már igen rosszul teljesítettek nem csak akkor, ha nem kaptak koffeint, de akkor is, ha történetesen a már említett, jelentős mennyiségű koffeint elfogyasztották.

Tracy Jill Doty, a kutatás vezetője, egyben a Maryland-i Walter Reed Army Institute of Research nevű honvédségi intézet viselkedéskutató biológusa megjegyezte, hogy a kutatás eredményei azért is igen fontosak, mert a koffein széles körben használt élénkítőszer – a kutatás eredményei ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a napi adag már nem elegendő a teljesítmény javításához akkor, ha egy személy egymás után több napig nem tudott eleget aludni.

A LiveScience-nek Doty elmondta, hogy ez volt az első kísérlet, amely során a koffein hatását az alváshiánnyal összefüggésben vizsgálták, egyben kitért rá, hogy a katonaságnál is kiemelkedően fontosak lehetnek a tanulmány eredményei. Itt ugyanis gyakran nem aludhatnak eleget a katonák, ami a teljesítőképességük romlásához vezethet – utóbbit pedig gyakran koffein fogyasztásával igyekeznek kiküszöbölni. Csakhogy – amint az kiderült – egy idő után már ez sem segít.

Az első két napban ugyanakkor a koffeint fogyasztó csoport jelentősen jobban teljesített, mint azok, akik csak placebót kaptak, de ráadásul még boldogabbnak is érezték magukat, mint azok, akik nem fogyaszthattak koffeint. Sajnálatos módon két nap elteltével már a boldogság érzetét sem segítette elő a koffeinfogyasztás…

Sőt, az utolsó néhány napban azok, akik koffeint kaptak, még kifejezetten kellemetlenebbül is érezték magukat, mint a placebót fogyasztók. Doty továbbá figyelmeztetett arra is, hogy az elfogyasztott koffein mennyiségének növelése sem feltétlenül jelent megoldást akkor, ha emellett nincs lehetőség az elegendő alvásra, igaz, kifejezetten ezt a tényezőt nem vizsgálták.

Fontos ugyanakkor, hogy a túl sok koffeinnek akár jelentős kellemetlen vagy veszélyes mellékhatása is lehet, ami miatt nem ajánlatos a kelleténél többet fogyasztani belőle.

A tanulmányt június 14-én mutatták be a 2016-os denveri Sleep 2016 találkozón, amelyet a Associated Professional Sleep Societies szervezett – lektorált lapban azonban nem jelentek meg a kutatás eredményei.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (201, 1081, 1122, 2020, 2124, 4028, 4850, 6346, 6636) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek