WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2580) ORDER BY t.name ASC

Hatalmas rákcsoport gyűlt össze Ausztráliában | tejbepapi
Menü Bezárás

Hatalmas rákcsoport gyűlt össze Ausztráliában


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Óriási rákcsoport gyűjt össze az ausztráliai Melbourne városának közelében, amelyet ráadásul ugyancsak óriási rákok alkotnak. A jelenség nem egészen egyedülálló – minden évben megismétlődik. Ettől függetlenül az esemény kétségkívül nagyon látványos, hiszen több száz méteren keresztül kígyózhatnak a ráksorok.

Azok a háttérben mind rákok (Forrás: abc.net.au)
Azok a háttérben mind rákok (Forrás: abc.net.au)

Egy tengerbiológusnak sikerült egy igen látványos videofelvételt készítenie a japán óriásrákok legújabb, ausztráliai „tobzódásáról”. A rákok egyébként minden évben nagy tömegeket alkotva összegyűltek, ám egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy miért. Míg egyesek feltételezik, hogy a rákok a szaporodás végett gyűlnek hatalmas csoportokba, addig mások úgy érvelnek, hogy az állatok így nagyobb biztonságban vannak, s ezért jelennek meg ilyen hatalmas tömegben. Természetesen elképzelhető, hogy mindkét érv megállja a helyét egymás mellett.

Idén is elérkezett az évnek az az időszaka, amikor rákok akár százezrei jelennek meg Ausztrália déli partjainál, amikor az óceán vize kissé hűlni kezd.

Ezt az eseményt filmezte le Sheree Marris ausztrál biológus is, aki az ABC News-nak elmondta, hogy olyan izgatott volt a rákok egész tömege láttán, mint egy gyermek a cukorkaboltban. A felvételt a biológus a Port Phillip öbölnél készítette, amely Melbourne városától közvetlenül délre található.

A természettudós reméli, hogy a lélegzetelállító rák-gyülekezés, amelyet volt szerencséje megörökíteni, felhívja majd az emberek figyelmét arra, hogy milyen gazdag és színes Ausztrália déli vizeinek az élővilága.

A rákok a növekedéshez kénytelenek levedleni a kemény páncéljukat, így kiszolgáltatottá válnak a különböző ragadozók, így például a kormoránoknak vagy a rájáknak, de azzal, hogy ilyen tömegesen egybegyűlnek, egyes kutatók szerint az állatok nagy részének sikerülhet életben maradnia addig, amíg újból védelmet nyújtó páncél nem borítja a testüket – hiszen ha egy ragadozó rájuk talál, a csoport belsejében lévő egyedeket kisebb valószínűséggel „vadássza le”.

„Az emberek azt hiszik, hogy a Port Philip öböl egy tengeri pusztaság… Pedig valójában nagyonis egyedülálló, és tényleg nagyon látványos. (…) Melbourbe nem csak egy élhető város a víz felett, de egyben a legélhetőbb a víz alatt is.” – mondta Sheree Marris.

A biológus felhívta rá a figyelmet, hogy a videó végén megfigyelhető, ahogyan a rákok vedleni kezdenek.

A vedléshez gyűlnek össze (Forrás: bbc.com)
A vedléshez gyűlnek össze (Forrás: bbc.com)
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1667, 2134, 2233, 2790, 2856, 3246, 4764, 5274, 6730) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek