WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2584) ORDER BY t.name ASC

A világ három vezető peszticidje közül kettő veszélyt jelent a poszméhekre | tejbepapi
Menü Bezárás

A világ három vezető peszticidje közül kettő veszélyt jelent a poszméhekre


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A világ három, széles körben is használt növényvédőszere közül kettő jelentős káros hatással van a poszméhek kolóniáira egy új tanulmány szerint – egy azonban nem veszélyezteti őket.

Két vegyszer kifejezetten károsnak bizonyult (Forrás: beecontrolnw.com)
Két vegyszer kifejezetten károsnak bizonyult (Forrás: beecontrolnw.com)

A kutatás során három különböző, a világ számos pontján használt, neonikotinoid alapú növényvédőszer hatásait vizsgálták, különös tekintettel arra, hogy mennyivel rövidíti meg a rovarok életét, hogy változtatja-e a királynők számát, valamint, hogy az ivarok arányát mennyiben változtatja meg az adott peszticid – írta a The Guardian.

A világ méhpopulációinak drasztikus csökkenéséért a legtöbben a neonikotinoid alapú, a mezőgazdaságban használt növényvédő szereket okolták. Ezen kívül azonban számos más tényező is befolyásolja kisebb mértékben a méhek számának csökkenését, így például az egyre csökkenő élőhelyek, de a különböző betegségek is. A méhek (teljes vagy részleges) eltűnése igen nagy problémát jelentene, hiszen a legtöbb növény beporzása általuk történik, így pedig nem csak az ökológiai rendszereket viselné meg hiányuk, de az emberiséget is, hiszen számos alapvető élelmiszer megtermelése leletetlenedne el. Az Európai Unió területén jelenleg a méhek védelme miatt tilos a szóban forgó növényvédő vegyszerek használata a virágzó növényeken 2013 óta.

Azt már korábban is bizonyították, hogy az egyes méhekre káros hatással vannak a neonikotinoid szerek, de az új kutatás során már azt is figyelemmel kísérték, hogy a kolóniákra milyen hatást gyakorolnak ezek a vegyszerek. Összesen 75 méhkolóniát vizsgáltak Skócia 5 különböző helyszínén, s akadtak olyan kolóniák is, amelyek a vegyszernek ki nem tett kontrollcsoportot jelentették.

A kutatás eredményeként megállapították, hogy a Bayer által előállított imidacloprid, de a Syngenta thiamethoxam nevű növényvédőszere is számottevő mértékben károsította a poszméhek kolóniáit. Előbbi 46 százalékkal csökkentette a méhsejtek számát, utóbbi a méhek átlagos élettartamát csökkentette 38 százalékkal. A Bayer clothianidin nevű peszticidje azonban nem okozott nagyobb károkat a kolóniákban – csak a királynők száma mutatott némi növekedést.

A kutatást a Dundee-i Egyetem munkatársai végezték, az egyes peszticidek a méhkolóniákra gyakorolt hatásáról készült tanulmány pedig a Science Reports nevű tudományos lapban jelent meg.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (61, 1868, 2027, 2678, 3036, 3201, 3428, 4646, 5506) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek