WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2529) ORDER BY t.name ASC

Megvetették lábukat a farkasok a Bükkben | tejbepapi
Menü Bezárás

Megvetették lábukat a farkasok a Bükkben


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Ma már több farkas is él az Aggteleki Nemzeti Park területén, ahol 2003 óta dokumentálják a nagyragadozók jelenlétét és szaporodását, de néhány évvel később a Bükki Nemzeti Parkban is megjelentek az állatok. Ezek a ragadozók ma már legalább annyira a magyarországi állatvilág részei, mint az őzek, szarvasok, vagy például a vaddisznók – derült ki az M1 Kék bolygó című műsorából.

A kép illusztráció (Forrás: animal-picture.com)
A kép illusztráció (Forrás: animal-picture.com)

Magyarországon a farkas természetvédelmi oltalom alatt áll, fokozottan védett állat, egy példány eszmei értéke 250 ezer forint, jelenléte pedig az adott élőhely természetességének fokmérője. Ezen kívül a nagyragadozók jelenléte jelentősen hozzájárul az adott élőhely biodiverzitásának, azaz faji sokszínűségének megőrzéséhez is – bár a farkasok kiemelkedő szerepet játszanak az egyes életközösségek egészséges működésének fenntartásában, nem is olyan régen még világszerte kifejezetten károsnak tartották őket. (Erről többek között Farley Mowat Ne féljünk a farkastól! című könyvében is olvashatunk.)

Örvendetes tehát, hogy a Bükkben a farkaspopuláció nagysága tíz és húsz egyed közé tehető, azaz lényegében sikerült stabilan megvetniük a lábukat a területen.

Természetesen akadnak, akik számára már kevésbé örvendetes hír a nagyragadozók jelenléte, aminek oka a tőlük való félelemben gyökerezhet.

Bartha Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre elmondta, hogy többen ráadásul azt feltételezik, hogy az állatokat a nemzeti park területén valakik, vagy akár a Bükki Nemzeti Park valamilyen illegális tevékenység keretében engedi szabadon. Ezt a feltételezést egyébként nonszensznek ítélte, illetve kijelentette, hogy természetvédelmi kezelőként ilyen jellegű tevékenységet nem kívánnak és a jövőben sem fognak végezni.

Néhány éve, 2013-ban valaki agyonlőtt egy farkast a Bükkben, az ekkor kilőtt állat egy jól fejlett, 2-3 év körüli hím volt, méghozzá kiváló fizikai állapotban. A puskagolyó a bal hátsó lábát roncsolta szét, az esetet követően azt feltételezték, hogy a jelentős vérveszteség következtében pusztult el az állat.

Részben ezért a teljes populációt lefedő genetikai vizsgálatot végeztek a szakértők.

„Ennek eredményeként egyértelmű válaszokat kaptunk, ami megerősítette, hogy a Bükki Nemzeti Park terültén kárpáti farkasok élnek, és természetes úton telepedtek meg. Az állatok mindegyikét megvizsgáltuk, így ha netán illegális tevékenység történne, akkor akár a trófeából is ki tudjuk mutatni az adott egyed genetikai hátterét” – mutatott rá.

A műsorban a szakértők ismertették, hogy a farkasok jelenlétére utaló jelek közül fontosan az ürülékek, amelyeket már elsőre is viszonylag könnyű megkülönböztetni a kutyákétól, hiszen a farkas ürülékében jelentős mennyiségű szőr van, míg a kutyák a belsőségeket fogyasztják szívesen. A lábnyomaik abban különböznek, hogy a farkas lábnyomainál hosszú, éles karmok nyoma is látható. Ezen felül természetesen a területre szerelt vadkamerák képei is információval szolgálhatnak a ragadozókról.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2738, 2818, 3453, 4748, 5057, 5612, 6430, 6551, 6557) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek