WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2513) ORDER BY t.name ASC

A halak is képesek lehetnek az emberi arcok felismerésére | tejbepapi
Menü Bezárás

A halak is képesek lehetnek az emberi arcok felismerésére


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Egy trópusi halfaj képes arra, hogy különbséget tegyen az emberek arca között – ez természetesen még nem jelenti azt, hogy egy kutyához hasonló hűséges háziállat válna belőle, de mindenesetre szokatlan, hogy ilyen pontosan képes legyen az általa látottakat felismerni egy hal.

A lövőhal képes felismerni az emberi arcokat (Forrás: fishesofaustralia.net.au)
A lövőhal képes felismerni az emberi arcokat (Forrás: fishesofaustralia.net.au)

Egy új, a Scientific Reports nevű lapban megjelent tanulmány szerint egy trópusi halfaj képes különbséget tenni az egyes emberi arcok között, ami azért igen érdekes, mert ezzel most először sikerült bizonyítani, hogy egy hal ilyen pontosan képes felismerni a környezetében látott tárgyakat (illetve, jelen esetben arcokat).

A lövőhalak leginkább arról ismertek, hogy vizet „köpnek” az áldozataikra, amelyek a vízen kívül találhatóak, így például egy levélen pihennek, vagy akár a levegőben repülnek. A vízzel eltalált (többnyire) rovarok aztán a vízbe pottyannak, ahol már könnyű prédát jelentenek a hal számára.

Kiderült, hogy nem csupán ez a „csalafinta” vadásztechnika a halak különlegessége – Az Oxford Egyetem és a Queenslandi Egyetem kutatói ugyanis kutatásaik során azt tapasztalták, hogy a lövőhalak rendkívüli pontossággal ismerik fel az emberi arcokat is.

A halakat egyenként tanították meg arra, hogy bizonyos arcokat kiválasszanak a képernyőn. A teljesítményüket úgy mérték, hogy a megtanult arcot összesen 44 másik, ismeretlen arc körül kellett kiválasztaniuk az állatoknak úgy, hogy a helyes képre „köpik” a vizet. Az esetek mintegy 81 százalékában a halak a helyes képre irányították a vizet.

A halak még akkor is képesek voltak figyelemreméltó biztonsággal felismerni a tanult arcot, amikor annak színeit, sőt akár bizonyos mértékig a formáját is megváltoztatták.

Korábban elterjedt volt az a nézet, miszerint csak bizonyos emlősök, különösképpen a főemlősök képesek arra, hogy felismerjenek egy arcot – pedig több madárfaj is képes erre, amint az kiderült. A varjúféléken kívül többek között a galambok is felismerik az emberi arcokat.

Az újabb kutatás most arra enged következtetni, hogy legyen bármilyen apró is a halak agya, ettől függetlenül is rendelkezhetnek fejlett vizuális felismerő képességekkel.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (313, 1091, 1361, 1402, 2461, 2763, 3186, 5809, 6448) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek