WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2448) ORDER BY t.name ASC

Többet keresnek felnőttként, akiket könyvek vettek körül gyerekkorukban | tejbepapi
Menü Bezárás

Többet keresnek felnőttként, akiket könyvek vettek körül gyerekkorukban


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Újabb ok, amiért megéri könyvmolynak lenni – már akár gyerekkorban is! Azok a gyerekek, akiket sok könyv vesz körül, általában többet keresnek felnőtt korukban. Külön érdekesség, hogy a tanulmányt nem kevesebb, mint kilenc évszázad férfiúi körében végezték.

A több könyv és magasabb fizetés között összefüggést fedeztek fel (Forrás: wareferst.org)
A több könyv és magasabb fizetés között összefüggést fedeztek fel (Forrás: wareferst.org)

A Paduai Egyetem közgazdászai szerint azok a gyerekek, akik több könyvhöz is hozzáférhettek, később többet kerestek azoknál a társaiknál, akiknek viszont egyáltalán nem állt rendelkezésére könyv, vagy csak igen kevés.

A kutatás alapvetően már csak azért is érdekes, mert összesen 6 ezer férfi fizetését vizsgálták „kilenc évszázadon keresztül”, de természetesen mindig a korabeli keresetekhez viszonyították a vizsgált személyekét. (Azért férfiakat vizsgáltak, mert évszázadokig elsősorban ők kerestek pénzt, noha valószínű, hogy manapság általánosságban ugyanez az összefüggés már a nők esetében is megállná a helyét.)

A felmérés során 1020 és 1956 között élt férfiak „életpályáját” vizsgálták 10 éves koruktól, akiket több csoportra osztottak. Az első csoportnak tíznél kevesebb könyv volt az otthonában gyerekkorában, a másodiknak egy polcnyi könyve, a harmadiknak egy 100 könyvet tartalmazó szekrénye, a negyediknek kettő ilyen szekrénye, míg az ötödiknek kettőnél is több szekrénye volt.

Az Economic Journal nevű gazdasági lapban megjelent tanulmány szerint többek között minden egyes plusz, tanulással töltött év átlagosan 9 százalékkal növelte a férfiak keresetét életük során, de azon felül, hogy a könyvekből ismereteket szerezhettek, más összefüggések is lehettek a magasabb fizetés és a család könyvespolcának mérete között.

Így például azok a családok, ahol jellemzően sok volt a könyv, eleve jobb gazdasági-szociális státusznak örvendhettek, tehát a gyerek életkörülményei valószínűleg a könyvek nélkül is jobbak voltak, mint kortársaiké. Azok a háztartások viszont, ahol egyetlen könyv sem volt, rendre a szegényebb rétegből kerültek ki; korábban ráadásul a gyerekek iskoláztatása is jelentős összegekbe került, így érthető, hogy ilyen családi háttérrel a gyerekek később is kevesebbet kerestek.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (504, 923, 2347, 2787, 2987, 4636, 4844, 5263, 6817) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek