WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2407) ORDER BY t.name ASC

Átlátszó fa forradalmasíthatja az építkezést | tejbepapi
Menü Bezárás

Átlátszó fa forradalmasíthatja az építkezést


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Az átlátszó fa nem csupán környezetbarát építőanyag, de ráadásul számos más jó tulajdonsága is van, amelyek egy napon még igen „népszerűvé” tehetik.

Az új anyag nem csak átlátszó, de ellenálló is (Forrás: edition.cnn.com)
Az új anyag nem csak átlátszó, de ellenálló is (Forrás: edition.cnn.com)

Az elmúlt évben a Marylandi Egyetem kutatói azon dolgoztak, hogy létrehozzanak egy olyan faanyagot, amely korábbi jó tulajdonságinak nagy részét ugyan megőrzi, ám átlátszó, illetve áttetsző.

Dr. Liangbing Hu, az egyetem Anyagtudományi és Műszaki karának mérnöke szerint mindez olyan jól sikerült, hogy az új, átlátszó anyag még keményebb, ellenállóbb is, mint a hagyományos fa anyagok, ráadásul számos, kevésbé környezetbarát anyagot pótolhatnak a jövőben a segítségével. Az átlátszó fa többek között az üveget és az egyre szélesebb körben alkalmazott műanyagokat válthatná fel.

Liangbing Hu hozzátette, hogy jelenleg a városok arculatát nagyrészt az acélból és üvegből készült épületek, építmények határozzák meg, míg reményei szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak a biológiailag lebomló, átlátszó fa anyagok is, amelyek hőszigetelő tulajdonsága is kedvező. Így például a fűtést, és ezzel együtt a levegőbe kerülő szennyező anyagok mértékét is csökkenthetnék.

Az átlátszó fa elkészítéséhez elsőként a fa természetes színanyagát távolítják el, majd pedig – egy gyanta segítségével – ellenállóbbá teszik az anyagot.

Az első lépéshez nagyjából úgy kell eltávolítani a fa sárgás színét adó lignint, ahogyan azt a papírgyártás során is teszik, míg a második lépés alkalmával a fák szállítószöveteibe epoxit (egyfajta gyanta) juttatnak, ami ellenállóbbá teszi az anyagot. Végül az így elkészült anyag a fa kedvező tulajdonságainak megőrzése mellett az eredeti anyagnál keményebb, ellenállóbb, és ráadásul „átlátszóbb” is lesz.

Az Advanced Materials nevű lapban közzétett tanulmány szerint az átlátszó fa alkalmas lehet arra, hogy felváltsa az üveget, ami azért is hasznos, mert utóbbi nyáron a meleget, télen a hideget nem képes kellő hatékonysággal „kint tartani”. Az átlátszó fa ezzel szemben kellemesebb hőmérsékleti viszonyokat biztosít, így az épületeket kevésbé kell hűteni és fűteni, amivel energia spórolható meg. Az átlátszó fának egyben szerepe lehet a napelemek gyártásában is, mivel ideálisan képes a fényt átereszteni. Az új anyag ráadásul nagyon ellenálló is, így akár a városok nagy épületeinek alapanyagául is szolgálhat.

A kutatókat már számos vállalat megkereste, akik jelezték, hogy érdeklődnek az anyag iránt, és az is elképzelhető, hogy néhány éven belül megépülnek az első, átlátszó fából készült épületek.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (632, 678, 944, 1641, 2682, 2976, 3646, 4725, 5755) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek