WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2393) ORDER BY t.name ASC

Különleges, ezüstös színű kígyófajt fedeztek fel | tejbepapi
Menü Bezárás

Különleges, ezüstös színű kígyófajt fedeztek fel


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Új, egyben feltehetőleg súlyosan veszélyeztetett kígyófajt fedeztek fel a Bahama-szigeteken. Az állat egészen különleges, ezüstös szürke színű, ezen kívül a kutatók szerint óvatos, nyugodt „természetű” is. A feltételezések szerint ma már legfeljebb 1000 példánya él vadon.

Éjjel fogja el az alvó madarakat (Forrás: independent.co.uk)
Éjjel fogja el az alvó madarakat (Forrás: independent.co.uk)

Az újonnan felfedezett kígyóra még tavaly júliusban találtak rá először a Bahama-szigetek egy szigetének emberek által lakatlan rezervátumában egy a szigeten honos Coccothrinax argentata (angolul: „ezüstpálma”) nevű növényen.

Július óta a kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy egy önálló kígyófajról van szó, amely így aChilabothrus argentum nevet kapta, illetve nevezik még „ezüst boának” is – a faj leírását a Breviora című lapban közölték először.

Prof. Graham Reynolds, az asheville-i Észak-Karolinai Egyetem kutatója az elsők között láthatta az újonnan felfedezett faj.

„Nagyon érdekes volt. Amint először megláttuk, már tudtuk, hogy valami újat találtunk. Csak pihent ott és nézett ránk (mármint a kígyó). Nagyon óvatos állatok, nagyon nyugodtak, lassan mozognak és jámbor jószágok.”

Miután az első példányra rábukkantak, a kutatók szervezetten keresni kezdtek újabb példányokat az éjszakai órákban – sikerrel is jártak, hiszen újabb négy ilyen kígyót találtak, mielőtt felhagytak volna a kereséssel. Az egyik kígyó ráadásul Graham Reynold sátrába is betért – éppenséggel „ő” ébresztette fel a már álomba szenderült kutatót, aki később azt mondta, hogy még életében nem tapasztalt olyat, hogy egy vad boa másszon rá alvás közben.

Az újonnan felfedezett kígyók nagyon lassan mozognak, így jobbára éjszaka vadásznak az apróbb énekesmadarakra, amikor azok éppen alszanak. Ekkor csendben megközelítik őket, és a szunyókáló madarakra könnyedén lecsapnak.

A kígyók akár az egy méteres hosszúságot is elérhetik, de kifejezetten „vékonyak”, így 300 grammnál alig nyomnak többet. A színük ellenben kifejezetten érdekes, hiszen a legtöbb kígyóra valamilyen rejtő színezet jellemző, de ez annak ellenére, hogy éjszaka vadászik, ráadásul szinte fehér színű.

A szakértők attól tartanak, hogy a faj súlyosan veszélyeztetett – becsléseik szerint nem élhet belőlük ezer példánynál több vadon. A boák egyik legveszedelmesebb ellenségei a szigetre behurcolt elvadult macskák, amelyek ellen a kígyók egyáltalán nem tudnak védekezni.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (52, 1931, 2429, 2953, 3935, 4696, 5680, 6014, 6913) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek