WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2374) ORDER BY t.name ASC

Ezt a 7 szót bizonyára még nem hallotta! | tejbepapi
Menü Bezárás

Ezt a 7 szót bizonyára még nem hallotta!


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Mi az a lependék, és kit nevezünk lipántosnak? Ma már csak kevesek tudják megválaszolni az előbbieket, egyúttal számos olyan szó, kifejezés van, amely ma már lényegében ismeretlen a legtöbbünk számára.

Lexikonoldal

Alább a – teljesség igénye nélkül – néhány olyan kifejezés, szó és magyarázata olvasható, amelyeket manapság már csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem használunk.

Mit mondhatunk a nagyon beteg csirkére? Természetesen az, hogy lipántos! Lipántosnak eredetileg az olyan csirkét nevezik, amely (általában hirtelen) nagyon beteg lesz, gubbasztani kezd, vagy a szárnyait egészen leereszti, esetleg még piheg is hozzá. Mivel az ilyen házityúkok meglehetősen kifejező módon mutatják a betegség jeleit, ezért nem csoda, hogy egy hasonlat is született – „olyan vagyok, mint a lipántos csirke”. Manapság leginkább ebben a formájában találkozhatunk a kifejezéssel, bár korábban nem csak a baromfikra, de például az emberekre is használták a lipántos kifejezést, például mondhatták, hogy „nem megyek ma sehová, lipántos vagyok”.

A lependék ma már többynire mást jelent, mint amit jelentett egykor. A botanikusok és növénybarátok bizonyára tudják, hogy a lependéktermés jellegzetessége a repítőkészülék, amely azt a célt hivatott szolgálni, hogy a termés messzire kerüljön az „anyanövénytől”. Elsőként azonban nem a termést nevezték így, hanem a lepkék megnevezése volt a lependék, ezen belül is kifejezetten a nappali lepkéket hívták így. Egyes területeken a hasonló, lepencsék változata volt elterjedt a szónak.

A fertályóra nem a Gyűrűk Ura hobbitjainak egy kakukkos vagy zsebórája – éppenséggel negyedórát jelent. Tolkien művében a Megyében fertályokról azért olvashatunk, mert a fertály önmagában is a „negyed” megfelelője, a hobbitok kedves kis lakóhelye pedig összesen négy negyedből, vagyis négy fertályból (angolul: Farthing) áll.

Újabb érdekes szó lehet a horhó, amely a horhalak és a halva szavak mellett egy magas partfalat, vízmosta árkot jelent, amely mellett egy út vezet.

A güzü már nem ismeretlen szó, de hogy eredetileg mit jelent, szintén sokan nem tudják. A güzüegér egy kedves kis rágcsáló, és mint közeli rokona, a házi egér, a güzüegér is állandóan gyűjtöget, keresgél és figyel – egyszóval, „dolgozik, mint a güzü”.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1440, 1545, 1784, 2323, 2794, 3634, 3930, 5755, 6758) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek