WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2377) ORDER BY t.name ASC

Akár egybillió különböző faj is élhet a Földön | tejbepapi
Menü Bezárás

Akár egybillió különböző faj is élhet a Földön


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Egy új kutatás szerint jóval több faj élhet a Földön, mint azt korábban feltételezhettük – a bolygó ugyanis akár egybillió különböző fajnak is otthona lehet.

A hatalmas számra leginkább a mikrobák számba vételének köszönhetően következtetnek (Forrás: midcity.com.au)
A hatalmas számra leginkább a mikrobák számba vételének köszönhetően következtetnek (Forrás: midcity.com.au)

Egy új kutatás szerint a Föld akár egybillió különböző faj otthonául is szolgálhat, amelyeknek ráadásul, már, ha valóban így van, csak egy ezrede lenne olyan, amelyet már ismerünk.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent tanulmány elkészítéséhez a bloomingtoni Indianai Egyetem kutatói – Jay Lennon és Kenneth Locey – nagy mennyiségű adatot használtak fel a már ismert mikrobákról, növényekről és állatokról, amely adatokhoz több különböző forrásból jutottak hozzá – végül az adatokat kivetítették a Föld egészére.

Az újabb kutatás azért lehet helytállóbb a korábbi becsléseknél, mert míg korábban rendszerint nem, vagy csak kevéssé vették számításba a mikroorganizmusok igen nagy számát, addig most ezeket is alaposabban vizsgálták.

Jay Lennon úgy fogalmazott, hogy a korábbi becslések olyan munkák alapján készültek el, amelyek a mintavételezés során jelentősen alábecsülték a mikroorganizmusok sokféleségét. Azzal pedig, hogy az új kutatás során ezek sokféleségét is számba vették, arra a következtetésre jutottak, hogy a korábban véltnél jóval több faj élhet a Földön.

Összességében azok az adatbázisok, amelyek alapján a kutatást végezték, mintegy 20,376 különböző, a mikroorganizmusokról gyűjtött anyagot, valamint 14,862, az állatokról és növényekről gyűjtött anyagot tartalmaztak – az adatokhoz pedig a bolygó összesen közel 35 ezer pontján készült mintavételek eredménye révén jutottak hozzá. Ilyen módon 5,6 millió már ismert faj létezéséről kaphattak képet. Végül komplex statisztikai elemzések segítségével a már ismert fajok rendelkezésre álló adataiból következtettek arra, hogy hány faj élhet összesen a világon.

Arról, hogy hány faj élhet a Földön, már igen sok becslés született, és jelenleg a szakemberek legnagyobb része úgy gondolja, mindössze néhány tízmillió faj népesítheti be a bolygót, míg mások már eddig is több százmillió fajra következtettek. Az egybillió utóbbiakhoz képest is igen magas érték.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1099, 3763, 4120, 4767, 5171, 5174, 5185, 5188, 6327) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek