Menü Bezárás

3D nyomtatással készült el a sérült teknős új páncélja

Egy sérült teknős kézzel festett, ám 3D nyomtatóval elkészített páncélt kapott – ezzel együtt pedig egy új esélyt az életre. Az már egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy a háromdimenziós nyomtatás segítségével mind az embereken, mind pedig – ahogyan most is történt – az állatokon hatékonyabban segíthetnek a szakemberek.

Kézzel festett páncél
Kézzel festett páncél

A teknősbéka egy bozóttűz során szerezte sérüléseit, és alig maradt esélye a túlélésre. Szakemberek egy csoportja azonban elhatározta, hogy megmenti a szerencsétlenül járt állatot, méghozzá úgy, hogy elkészítik számára a világ első, háromdimenziós nyomtatással készült páncélját.

„Freddy volt az első olyan teknős a világon, amely egy teljesen újjáépített páncélt kaphatott, valamint az első olyan állat, amelyen az újonnan megalakult állatmentő csapat kezelésébe vett” – mondta Cicero Moraes, a sao pauloi állatmentő csoport tervezője.

Moraes először alapos munkával elkészítette a teknős páncéljának virtuális mását a számítógépe segítségével, méghozzá úgy, hogy a korábbi fényképeket elemezve igyekezett olyan tervet megalkotni, amely az eredetihez a leginkább hasonló. Az így megtervezett páncélon még a mintázatok is szinte teljesen egyeztek az állat eredeti páncélján láthatókéval.

Amint a páncél elkészült, a tervezőtől Dr. Paulo Miamoto, egy fogtechnikus kapta meg a virtuális anyagot, amelyet aztán egy 3D nyomtató segítségével valóságos teknőspáncéllá „varázsolt”, amelyet végül az állat testére rögzítettek.
Ez kétségtelenül egy figyelemre méltó sikertörténet volt, hiszen a teknős nem csak túlélte az esetet, hanem egészen normális életet élhet új „teknőjével” – de nem ez a kis állat volt az első, aki sokat köszönhet a 3D nyomtatásnak, hanem például egyes emberek is.
Egy kislány korábban nyomtatott fület, egy másik lány pedig nyomtatott kezet kapott, míg egy nő életét úgy sikerült megmentenie az őt kezelő orvosoknak, hogy a műtét előtt az agyának vérereit egy nyomtatott másolaton tnaulmányozták.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek