Menü Bezárás

Indiában „minden idők legmelegebb napját” mérték

Indiában minden korábbinál magasabb hőmérsékleti értéket mértek – egészen pontosan 51 Celsius-fokot.

Az idei hőséghullám miatt több iskolában is hamarabb kezdődött a nyári szünet Delhiben (Forrás: usatoday.com)
Az idei hőséghullám miatt több iskolában is hamarabb kezdődött a nyári szünet Delhiben (Forrás: usatoday.com)

A korábbi rekord hőmérséklet 50,6 Celsius-fok volt, ami 1956 óta nem dőlt meg – az országot a közelmúltban ért hőséghullám azonban május 19-én, csütörtökön 51 Celsius-fokos rekordhőmérsékletet „hozott magával”.

A rekordmeleget, amely a legmagasabb hőmérsékleti érték a mérések kezdete óta, egy észak-indiai városban mérték. Az utóbbi időszak hőséghulláma egyébként az emberekre is veszélyes lehet – Delhiben az iskolákat arra kötelezték, hogy a tanítás érjen véget akár hetekkel a tanév „rendes” vége előtt, hiszen akadnak gyerekek, akiknek akár órákat is kell utazniuk ahhoz, hogy megérkezzenek az iskolába, a hosszú út pedig veszélyes és kimerítő lehet számukra a nagy melegben. Delhin kívül több más városban is előbb kezdetét vette a vakáció a nagy meleg miatt.

Az új hőmérsékleti rekordot egy Pahlodi nevű sivatagi városban mérték, amely Rádzsasztán indiai államban található.

„Tegnap (csütörtökön) mérték a legmagasabb hőmérsékletet, mióta az országban rögzítik a hőmérsékleti adatokat… Phalodiban 51 Celsius-fok volt” – jelentette be BP Yaday, az indiai meteorológiai szervezet igazgatója pénteken.

A kiemelkedően magas hőmérséklet annyiban nem különös, hogy Észak-Indiában a májusi-júniusi időszakban a hőmérséklet gyakran elérheti akár a 40 Celsius-fokot és az e feletti értékeket, de az mindenképpen ritkának számít, hogy az 50 °C-ot is elérje. A korábbi rekord a feltételezések szerint az 1956-ban mért 50,6 °C volt, amelyet Alwarban mértek.

A lakosságot egyben arra figyelmeztették, hogy „súlyos hőséghullám” várható India északi és nyugati területein a hétvégén. Az idei év nagy hőséghulláma a feltételezések szerint akár több száz ember halálát is okozhatta Indiában, egyes területeken pedig még azt is meg kellett tiltani a lakosságnak, hogy nap közben süssenek vagy főzzenek, hogy ezzel is segítsenek minél kevésbé veszélyes értékek között tartani a hőmérsékletet.

A tavalyi év hőséghulláma több mint ezer ember halálát okozta – az áldozatok legnagyobb része a dehidratáció következtében halt meg, jellemzően az ország déli területein.

Indiában akkor hirdetik ki a hőséghullám állapotát, ha a napi legmagasabb hőmérséklet eléri a 45 Celsius-fokot, vagy az adott területen a hőmérséklet 5 Celsius-fokkal meghaladja az előző évi, az azonos időszakban mért átlaghőmérsékletet.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek