WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2260) ORDER BY t.name ASC

A világ legősibb baltáját fedezhették fel | tejbepapi
Menü Bezárás

A világ legősibb baltáját fedezhették fel


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Az apró töredékeket, melyek a feltételezések szerint egy 49 ezer évvel ezelőtt készült baltából származhattak, egy barlangban találták meg.

A leletet még az 1990-es évek elején találták meg Ausztrália nyugati területén egy barlangban, de csak most kezdték őket vizsgálni. (Forrás: telegraph.co.uk)
A leletet még az 1990-es évek elején találták meg Ausztrália nyugati területén egy barlangban, de csak most kezdték őket vizsgálni. (Forrás: telegraph.co.uk)

Noha a töredékek alig néhány centiméteresek – s elsőre talán inkább hasonlítanának apró kődarabokra – a kutatók szerint egy 49 ezer éves baltából származnak. Ha ez így van, akkor ez a legősibb, valaha felfedezett ilyen lelet.

Újabb érdekesség, hogy a töredékeket Ausztráliában találták, ami bizonyíték lehet arra, hogy talán mégsem (csupán) Európa a technológia bölcsője, és az emberek már akkor is képesek voltak bonyolultabb eszközöket készíteni, amikor Ausztráliába érkeztek. A leletet egyébként még az 1990-es évek elején találták meg Ausztrália nyugati területén egy barlangban, de csak most kezdték őket vizsgálni. Az új elemzések és a kormeghatározás arra enged következtetni, hogy a balta 46-49 ezer évvel ezelőtt készülhetett, és minden bizonnyal fából készült nyele is volt. A jelenlegi becslések szerint az emberek nagyjából 50-55 ezer évvel ezelőtt érkezhettek meg Ausztrália területére először.

A szóban forgó balta ősibb lehet annál a 38 ezer évvel ezelőtt készültnél is, amelyet Japán területén találtak, de a korábbi „legősibb” ausztrál baltánál, amely 35 ezer évvel ezelőttről származik, szintén megközelítőleg 10 ezer évvel hamarabb elkészülhetett.

Hasonló, élesített eszközöket már évmilliókkal ezelőtt is használhatott több emberfaj is, az ausztrál leletnek azonban érdekessége, hogy a jelenleg ismert első komplex eszköz, amely fából készült nyéllel rendelkezett.

Peter Hiscock, a Sydney Egyetem munkatársa szerint – noha a balta nyelét valójában nem találták meg – következtetni lehet arra, hogy a megtalált baltatöredékek nem egyszerű, kézben tartható eszköztől származnak, ugyanis ahhoz túl nehéz anyagból készültek. A kutató kitért rá, hogy a legidősebb, hasonló balta, melyet Japánban találta, 35 ezer évvel ezelőttről származik, de a világ legtöbb területén a nyeles balták csak 10 ezer évvel ezelőtt jelentek meg. Mivel hasonló leleteket nem fedeztek fel Délkelet-Ázsiában, így a kutatók valószínűsítik, hogy a baltát Ausztráliában találták fel – ami azonban természetesen még nem jelenti, hogy innen terjedt volna el a „találmány”, hiszen alig 10 ezer év múlva Japánban már ettől függetlenül is készítettek nyeles szerszámot. Hiscock szerint a balták esete újabb bizonyíték arra, hogy az, hogy az emberek benépesítették a bolygót nem valamilyen különleges képességüknek köszönhető, sokkal inkább annak, hogy képesek kreatívan gondolkozni és új dolgokat létrehozni.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (457, 887, 2269, 2526, 2796, 3667, 4316, 4805, 5715) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek