Menü Bezárás

A szivarozás ugyanolyan egészségtelen, mint a cigarettázás

arnold2222

A szivarozás kapcsán sokan gondolhatják, hogy egy fokkal azért “egészségesebb”, mint a cigarettázás, mivel annak a füstjét nem szokás letüdőzni (illetve meg lehet próbálni, csak nagyon kellemetlen érzés). Egy új kutatás azonban komolyan megkérdőjelezi ezt a feltevést.

Tudósok szerint ugyanis a szivarozók a rákkeltő ágensek és egyéb méreganyagok magas szintjének vannak kitéve, vagyis ez a szokás is ugyanolyan kockázatos, mint a cigarettázás. A tüdőgyógyászok számára mindez egyáltalán nem meglepő, mivel nagyobb figyelmet kell fordítani a másodlagos dohányfüst ártalmaira.

Hogy ez mennyire nincs még köztudatban, azt jól jellemzi az a tény, hogy az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint 2000 és 2011 között több mint a duplájára emelkedett a szivarfogyasztás, míg a cigarettázásé látványosan csökkent.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalának (FDA) kutatói a dohánybehatás öt kémiai jelének jelenlétét vizsgálták több mint 25 500 amerikai részvételével. A biomarkerek közül kettő, a kotinin és a 4-(metilnitrozamino)-1-(3-piridil)-1-butanol (NNAL), a dohányra specifikus. A többi biomarker, az ólom, a kadmium és az arzén, viszont nem specifikus a dohányra, és más forrásokból származhatnak.

A kutatás eredményei szerint a szivarozók attól függetlenül, hogy cigarettáznak-e mellette, a kotinin, az NNAL, a kadmium és az ólom magasabb szintjét hordozták, mint azok az emberek, akik nem fogyasztanak dohánytermékeket. Ugyanakkor azok a szivarozók, akik cigarettáznak is, sokkal magasabb kotinin és NNAL szinttel rendelkeztek, mint azok, akik kizárólag szivaroznak.

Mindemellett az is kiderült, hogy az NNAL szintje a napi szivarfogyasztókban hasonló volt a napi cigarettázókéhoz.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek