Menü Bezárás

Igazán különleges lett idén a Balaton fagyija

A zsűri számos kritériumot figyelembe vett, amikor kiválasztotta a nagyon látványos, emellett pedig igazán különleges, szőlőből és mustból készült fagylaltot a 2016-os Balaton fagylaltjának.

2016 Balaton fagyija: Vulkánok ajándéka - Florida Fagyizó - Balatonmáriafürdő (Forrás: balatonfagyija.hu)
2016 Balaton fagyija: Vulkánok ajándéka – Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő (Forrás: balatonfagyija.hu)

Az idei Balaton fagyija meglehetősen különleges: azon felül, hogy vulkánt formáz, mustból és szőlőből készült, a színei pedig a közzétett fényképek alapján szintén igen látványosnak jellemezhetőek.

A zsűri számos kritériumot figyelt a 2016-os Balaton fagylaltjának kiválasztásakor. Nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, valamint a fagylalt kreatív tálalása is plusz pontokat jelentett – de még arra is kiterjedt a zsűri figyelme, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal – olvasható a Balatonfagyija.hu oldalon.

Idén a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó nyerte a 2016-os év Balaton fagyija címet – a fagylalt első ránézésre is egyedülálló – egy vulkánt formáz, de nem csak ez a figyelemreméltó vele kapcsolatban, hanem a felhasznált alapanyagok is.

Friss mentát, citromfüvet, 100% Szent György-hegyi mustot „rejtettek magukban” a vulkánok, illetve minden olyan üdítő alapanyagot, amitől egy fagylalt igazán jól eshet. A fagyi a tégelyben vulkán formát kapott utalva arra, hogy a badacsonyi borvidék a vulkánok működésének köszönhetően alakult ki – erre egyébként a megnevezése, „Vulkánok ajándéka” is utalt.

A pályázaton, melyet a Balaton Turizmus Szövetség szervezett, három különdíjas fagylaltot is díjaztak.

Különdíjban részesült 2016-ban a balatonalmádi Amaretto Fagyizó, amely a Pisztáciás csokibomba nevezetű fagylaltjával vívta ki a díjat. A díjazottak között szerepelt egy diós és mandulás fagyi is, melyet a Bringatanya Fagyizó alkotott meg Gyenesdiásról, illetve a Cappuccino Kávéház Balatongyörökről. Mindkét fagylaltot sós magvak bolondítják meg – a diós fagyikülönlegesség a Gyenesdiós, míg a mandulás a Györöki mandulás nevet kapta.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek