WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2149) ORDER BY t.name ASC

Veszélyes lehet a fekete henna | tejbepapi
Menü Bezárás

Veszélyes lehet a fekete henna


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Nyáron egyre több helyen van lehetőségünk „ideiglenes tetoválást” készíttetni. A legtöbb ilyen „tetováláshoz” az egyébként többnyire biztonságos hennát használják – a biztonságos paszta színe barnás-zöldes, és halványabb, barnás-bordó színű minta marad utána. A fekete henna ezzel szemben nem csak veszélyes, de Európában tilos is a használata.

 barna henna valójában ártalmatlan - a fekete azonban súlyos allergiás reakciót válthat ki (Forrás: browardpalmbeach.com)
barna henna valójában ártalmatlan – a fekete azonban súlyos allergiás reakciót válthat ki (Forrás: browardpalmbeach.com)

Egy brit fiú Spanyolországban töltött vakációját, és egy ideiglenes tetoválást szeretett volna készíttetni a hátára. Mindez meg is történt: fekete hennával rajzoltak egy mintát a bőrére – csak éppen olyan mértékű allergiás reakciót okozott az anyag, hogy a bőrén maradandó, heges elváltozást okozott. Nem ez a brit fiú volt azonban az első, aki hasonló kellemetlenségeket szenvedett el – hiába a sok figyelmeztetés, többen még mindig felelőtlenül használják a fekete hennát.

Valószínűleg nem erre számított a hölgy, aki fekete hennával készíttetett magának ideiglenes tetoválást (Forrás: clevelandhenna.com)
Valószínűleg nem erre számított a hölgy, aki fekete hennával készíttetett magának ideiglenes tetoválást (Forrás: clevelandhenna.com)

A fekete henna azért igen népszerű, mert gyorsabban megszárad, mint a természetes, növényből készült „tetoválás”, ráadásul sokkal szembetűnőbb eredményt lehet elérni az egészen fekete színű festékanyaggal. Ahhoz azonban, hogy az alapvetően természetes hennának ilyen tulajdonságai legyenek, egy para-feniléndiamin (PPD) nevű molekulát kell hozzáadniuk a pasztához, amelyet egyébként textilek színezésére is használnak, s az oxidáció hatására éri el jellegzetes, fekete színét. Lehetnek olyan személyek, akik bőre egyáltalán nem érzékeny rá, és valóban szép „tetoválással” lehetnek gazdagabbak. Sokak szervezete azonban hevesen reagál a kifejezetten allergén anyagra, így akár fájdalmas, sokáig megmaradó bőrelváltozást is okozhat a fekete henna.

A példában szereplő brit fiú egyébként semmi egyébre nem volt allergiás, és családjában sem szenvedett senki allergiától. Érdemes tehát mindenkinek kerülnie a fekete henna használatát.

Fekete henna (Forrás: io9.com)
Fekete henna (Forrás: io9.com)

Noha Európában tilos a bőrre kenhető szerekbe PPD-t tenni, s hajfestékek esetében is csak legfeljebb 6 százalékos lehet a molekula aránya, a LiveScience egy szakértőtől megtudta, hogy egyes fekete hennákban akár 30 százalék is lehet a heves allergiás reakciókat is kiváltó vegyszer aránya – így tehát tudtukon kívül a fekete henna mintákat készítők valójában illegálisan nyújtják szolgáltatásukat.

Egészen más a helyzet a természetes, „barna” henna esetében – ez nem tartalmazza a PPD-t, és azon felül, hogy a kellemes, barnás-zöldes színéről nem nehéz ráismerni, nyugodtan rá is kérdezhetünk, hogy milyen hennát használ a hennafestő, akitől az ideiglenes tetoválást kérjük. A henna paszta néhány perc alatt megszárad, majd nagyjából 24 óra elteltével nyeri el a tetszetős, nem túl hivalkodó barnás, bordós színét. Népszerűségének másik oka, hogy két hét alatt voltaképpen el is tűnik, így remek választás, ha csak a nyaralásra szeretnénk egy kis „dekorációt”.

Hogy biztosak legyünk abban, biztonságos a henna, akár egy bőrtesztet is készíttethetünk néhány nappal a „végleges mű” elkészítése előtt.

Nyugodtan kérdezzünk rá, milyen hennával készül a "tetoválás" (Forrás: cuded.com)
Nyugodtan kérdezzünk rá, milyen hennával készül a “tetoválás” (Forrás: cuded.com)
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (308, 698, 1931, 1990, 2256, 2397, 3165, 4699, 5809) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek