WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2143) ORDER BY t.name ASC

A spenóttól mégis erősek leszünk! | tejbepapi
Menü Bezárás

A spenóttól mégis erősek leszünk!


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

POPEYE-3

A spenót legendája, mely szerint különösen gazdag vasban, egy egyszerű tévedésen alapul. A zöldség vastartalmát ugyanis a svájci fiziológus, Gustav von Bunge vizsgálta a XIX. század végén, akinek a számításai ugyan helyesek voltak, de a nyomtatás során a tizedesvessző egy helyi értékkel hátrébb került, aminek következtében 3,5 mg vasból 35 mg lett 100 g friss parajban. Ettől függetlenül persze ugyanúgy egészséges, de mégsem tartották olyan különlegesnek. Most viszont kiderült, hogy nagyon is az!

Ennek a leveles zöldségnek – ha már a vastartalma nem is – a nitráttartalma különösen magas, ami kitűnő hatással van az izmainkra. Mindez a Washington University School of Medicine kutatásából derült ki. Ugyanilyen magas nitráttartalommal még a répalé rendelkezik.

Az egyetem munkatársai erre úgy jöttek rá, hogy élsportolók izomzatának alakulását vizsgálták meg közelebbről. Ráadásul nem csak az élsportolók esetében figyeltek fel a pozitív változásokra, hanem a szívelégtelenséggel küzdő páciensek körében is.

Linda R. Peterson professzor, a kutatás vezetője úgy fogalmazott az eredményekkel kapcsolatban, hogy óriási előrelépést figyeltek meg izomerő tekintetében már két órával azután, hogy a páciens répalevet ivott. Ez a felfedezés azért fontos, mert ez segíthet a szívelégtelenséggel, rákkal és más betegséggel küzdő embereknek, hogy könnyebben vegyék a mindennapok fizikai akadályait.

Andrew R. Coggan radiológia professzor kutatásában résztvevő páciensek saját kontrollcsoportjukként szolgáltak, mivel az egyik szakaszban répalevet, míg a másikban répalé-placebót kaptak, de úgy, hogy maguk a kutatók is csak a kísérlet végén tudták meg, hogy mikor mit kaptak a résztvevők valójában. Az eredmények ezúttal is meggyőzőek voltak, de a szakemberek szerint szélesebb körben végzett kutatásra is szükség lesz a későbbiekben.

A kutatás eredményei a Circulation: Heart Failure című szaklapban került publikálásra.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (180, 689, 984, 1781, 1904, 2032, 4537, 4713, 4767) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek