WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2132) ORDER BY t.name ASC

A légszennyezés ellenére is egészséges a testmozgás | tejbepapi
Menü Bezárás

A légszennyezés ellenére is egészséges a testmozgás


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Egy kutatás szerint a kerékpározás és a sétálás kedvező hatása felülmúlja a légszennyezés kedvezőtlen hatásait – a világon csak kevés olyan város van, ahol akkora mértéket öltött a levegő szennyeződése, hogy egészségesebb nem mozogni a szabadban.

A legtöbb városban továbbra is megéri sétálni vagy kerékpározni (Forrás: chulawired.com)
A legtöbb városban továbbra is megéri sétálni vagy kerékpározni (Forrás: chulawired.com)

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint még a nagy mértékben szennyezett levegőjű a városokban is több haszonnal jár a testmozgás, mint amennyi kárt okoz.

A rendszeres testmozgás csökkentheti a cukorbetegség, szívbetegség, valamint számos rák kialakulásának esélyét – állítják a kutatók. A brit Royal College of Physicians nevű orvosi testület szerint ugyanakkor az Egyesült Királyságban a szennyezett levegő mintegy 40 ezer ember korai halálát okozza.

A kutatók korábbi epidemiológiai vizsgálatok során szerzett adatokat elemeztek, és számítógépes szimulációk segítségével igyekeztek megállapítani, hogy mennyire kedvező a testmozgás a szennyezettség eltérő mértékei mellett. Arra jutottak, hogy egy átlagosan szennyezett levegőjű városban hét órányi kerékpározás, illetve 16 órányi gyaloglás után érkezik el az a pont, amikor a testmozgás pozitív hatásai a levegő szennyeződése miatt negatívba fordulnak át.

Ugyanakkor akad néhány város, melynek levegője annyira szennyezett, hogy már napi 30 perc kerékpározás után több kárt okoz a testmozgás, mint amennyi haszonnal jár. Az Egészségügyi Világszervezet adatbázisa szerint azonban az egész világon a városok csupán 1 százaléka annyira szennyezett, hogy ilyen negatív legyen a hatása.

Dr. Marko Tainio, a tanulmány vezető szerzője szerint még a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városában, Delhiben is öt óráig kellene kerékpározniuk egy nap az embereknek ahhoz, hogy a levegőszennyezés káros hatása meghaladja a testmozgás pozitív hatását – pedig Delhiben átlagosan tízszer olyan szennyezett a levegő, mint például Londonban. A tanulmányukban rámutatnak arra, hogy Londonban valójában mindig megéri például a munkába járás során a kerékpározást, gyaloglást választani.

Figyelmeztettek ugyanakkor arra is, hogy a szabadban munkát végző egyes emberek esetében fennállhat annak veszélye, hogy a testmozgás jó hatásait felülmúlja a levegő szennyezettségének káros hatása.

Természetesen a tanulmány ellenére továbbra is fontos, hogy csökkentsék a városok levegőjének szennyezettségét, hiszen az továbbra is igen káros hatással van összességében az emberi szervezetre.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (191, 356, 1064, 1737, 2399, 5572, 6174, 6709, 6721) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek