WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2083) ORDER BY t.name ASC

Nyaralás munkáért – mit kell tudni róla? | tejbepapi
Menü Bezárás

Nyaralás munkáért – mit kell tudni róla?


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Az interneten keresztül már több olyan lehetőséget is találhatunk, ahol a nyaralásért cserébe nem pénzzel, hanem munkával kell fizetnünk – de vajon tényleg „ingyen” van így a nyaralás?

Aki jól tud lovagolni, számos lovas önkéntes lehetőséget is találhat (Forrás: 3glav.com)
Aki jól tud lovagolni, számos lovas önkéntes lehetőséget is találhat (Forrás: 3glav.com)

A felelős vakáció azoknak ideális, akik nyaralásuk alkalmával nem csak pihenni, de felfedezni, tanulni is szeretnének. Egy-egy ilyen utazás remek almalom arra, hogy megismerhessünk más kultúrákat és tájakat, de akár a növények, állatok gondozásáról, vagy helyi nevezetességekről is tanulhatunk újdonságokat attól függően, hogy milyen munkára adjuk a fejünket.

Többen azért választanák a felelős vakációt, mert az elsőre olcsónak hangzik – a legtöbb helyen ugyanis a szállásért, valamint az ételért sem kell fizetni, egyes „házigazdák” ráadásul tekintettel vannak a különleges étrendet tartókra is, így például gyakran választható vegetáriánus „menü”. Máshol csak az étel alapanyagát adja a házigazda, és ételt az érkező önkéntesnek kell elkészítenie.

Gyakran keresnek gyerekfelügyelőket, "nyelvoktatókat" is (Forrás: scotia-personnel-ltd.com)
Gyakran keresnek gyerekfelügyelőket, “nyelvoktatókat” is (Forrás: scotia-personnel-ltd.com)

Mégis, fontos lehet megjegyezni, hogy olykor az ilyen nyaralások sincsenek teljesen ingyen –ahhoz, hogy igénybe vehessük a közvetítő oldalakat, általában tízezer forintos nagyságrendű összeget kell előbb kifizetnünk, és gyakran csak sátoros szállást biztosítanak a házigazdák. Jó hír azonban, hogy a közvetítő oldalak böngészéséhez nem kell pénzért regisztrálni – ezt elég akkor megtennünk, ha egy önkéntes lehetőség felkeltette az érdeklődésünket, és kapcsolatba szeretnénk lépni a házigazdával. Így tehát a közvetítő oldalakon a pénz fizetésével nem „zsákbamacskát” kapunk. Leginkább talán annak éri meg fizetni az oldal használatáért, aki hosszabb ideig (több hétig), vagy több helyen szállna meg, vagy aki a sátornál azért kicsit komolyabb szállást biztosító házigazdát szemelt ki.

Ugyancsak nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a közvetítő oldalak nem vállalnak felelősséget a házigazdák és az önkéntesek szolgáltatásaiért sem: úgy működnek, mint egy apróhirdetési portál. Ettől függetlenül az önkéntesek és a házigazdák az oldalon adott értékelései iránymutatóak lehetek, ahogyan például az internetes apróhirdetési, árverési portálokon is jellemző, hogy a jobban értékelt személyek többnyire megbízhatóbbak.

A növények közt is elkél a segítség... (Forrás: gardenguides.com)
A növények közt is elkél a segítség… (Forrás: gardenguides.com)

A közvetítő oldalak között van, amely elsősorban mezőgazdasági önkéntes munkát kereső ajánlatokat közvetít, míg másokat szinte bárkinek érdemes böngésznie, még annak is, aki esetleg egészségi állapotánál fogva nem tudna nehéz fizikai munkát végezni – hiszen a recepciótól a gyerekfelügyeleten át a nyelvoktatásig igen sokféle önkéntes lehetőségért kaphatunk szállást.

Az alábbi közvetítő oldalak a legnépszerűbbek:

WWOOF – mezőgazdasági önkéntes munkák
Workaway.info – világszerte számos érdekes önkéntes lehetőség szinte minden témában
Helpx.net – világszerte számos érdekes önkéntes lehetőség különböző témákban

Aki nem bízik a közvetítő oldalakban, annak remek lehetőség lehet a természetközeli „nyaralásra” a parlagi sasok fészekőrzése: az önkéntesek egy katonai sátorban élhetnek egy hétig, eközben felváltva van lehetőségük megfigyelni ezeknek az érdekes és védett madaraknak az életét.

A Rempart.com oldalon a franciául értők találhatnak maguknak olyan önkéntes munkát, ahol a műemlékek védelme az elsődleges feladatuk – az egyesület táborokat szervez, amelyen a vállalkozó kedvű, nyaralni vágyó önkéntesek részt vehetnek.

Nem is kell messzire menni: egyhetes "parlagi sas szafarira" itthon is lehetőségünk van (Forrás: Wikipédia)
Nem is kell messzire menni: egyhetes “parlagi sas szafarira” itthon is lehetőségünk van (Forrás: Wikipédia)
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (890, 1411, 1977, 2342, 3319, 3679, 6374, 6647, 6656) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek