Menü Bezárás

A lúd és a csacsi „legjobb barátok” lettek

Az idős csacsi és a lúd is elvesztették korábban a párjukat, majd érdekes módon a két „agglegény” igen jó barátságot kötött egymással.

A csacsi és lúd barátsága (Forrás: thedodo.com)
A csacsi és lúd barátsága (Forrás: thedodo.com)

Tavaly a matuzsálem korú, 43 éves Bub nevű szamár elvesztette szeretett barátját, akivel már több évtizede élt együtt egy farmon. Nem sokkal ez előtt egyébként a két csacsi idős gazdája azért mondott le róluk, mert egészségügyi állapota miatt nem lett volna képes tovább megfelelően gondjukat viselni – a patások így kerültek egy állatvédő szervezethez.

Az állatvédők attól tartottak, hogy miután Bub „párja” elpusztult, a koros állat egészen magába roskad majd. Ez valóban így történt, de amikor már attól tartottak, hogy az öreg csacsinak sincs már sok ideje hátra, akkor váratlanul megjelent egy lúd, aki szintén elvesztette a párját.

A csacsi és lúd barátsága (Forrás: thedodo.com)
A csacsi és lúd barátsága (Forrás: thedodo.com)

A gúnár már nem volt fiatal, amikor a párja elpusztult – ez lehetett az oka annak, hogy nem keresett magának új párt. A ludak ugyanis igen hűséges állatok, és előfordul, hogy miután egy tojó vagy gúnár elvesztette a párját, többé nem is keres magának újat. (Hűségük pedig abban is megnyilvánul, hogy a világ „leginkább monogám” állati közé tartozva szinte soha nem „csalják meg” a párjukat.”)

Új tojó után ugyan nem nézett, de a Goose (azaz Lúd) nevű madár hamar összebarátkozott a magányos, idős csacsival, és már jó ideje mindenhová követi őt, sőt, időnként még a szamár kócos bundáját is megigazítja.

Az állatvédő központ önkéntesei nagyon örülnek annak, hogy a két „megözvegyült” állat egymásra talált, hiszen attól tartottak, hogy Bub állapota megállíthatatlanul romlik majd tovább a régi barátja elvesztése után. Meglehet, hogy ez a barátság mentette meg a negyvenhárom éves szamár életét, aki így még több hónapig, de akár évekig is élhet.

A csacsi és lúd barátsága (Forrás: thedodo.com)
A csacsi és lúd barátsága (Forrás: thedodo.com)

A szamarak és a ludak is viszonylag hosszú ideig élnek. A szegényebb országokban, ahol a szamarakat rendszeresen dolgoztatják és etetésükre nem áll rendelkezésre megfelelő takarmány, a fülesek 15-20, jobb körülmények között azonban akár 30-50 évig is élhetnek. A ludak szintén elérhetik a 20-30 éves kort is, de 40 év feletti ludat is figyeltek már meg.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek